21 Sjewat 5782 | 23 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Israël kondigt nieuwe grote bouwprojecten aan in de hoofdstad van de Joodse staat
Publicatiedatum: donderdag 31 oktober 2013 Auteur: Brabosh | 1.110 keer gelezen
Jeruzalem [Al-Quds], Verenigde Naties, Verenigde Staten, Binyamin Netanyahu, Bouwplannen, Naftali Bennett »

Na het barslechte nieuws van de vrijlating van 26 Palestijnse gevangen terroristen en massamoordenaars afgelopen nacht, afgedwongen onder de chantage van de VS en hun bondgenoten binnen de Europese Unie, viel er ook nog goed nieuws te rapen in Jeruzalem, met name dat premier Benjamin Netanjahoe de versnelde goedkeuring afkondigde van nieuwe bouwprojecten in de hoofdstad van de Joodse staat.

Premier Benjamin Netanjahoe en minister van Binnenlandse Zaken Gideon Sa’ar zijn overeengekomen om de uitvoering van vier bouwplannen in Oost-Jeruzalem te bespoedigen, waaronder een plan dat de omvang van een reeds bestaande omstreden wijk in het noorden van de stad aanzienlijk zou uitbreiden.

Eerder deze week, voor een deel ten gevolge van de politieke fallout na de kritiek op de vrijlating van de Palestijnse terroristen en massamoordenaars afgelopen nacht, kondigde het kantoor van Netanjahoe aan dat de regering de offertes voor de bouw van 1.200 nieuwe woningen voorbij de Groene Lijn (pre-1967 lijn) zou goedkeuren.

Onder de projecten die worden doorgedrukt, volgens het besluit van dinsdagavond, is een plan dat de constructie goedkeurt van 1500 nieuwe appartementen in Ramat Shlomo alsmede een een maatregel die hetmogeijk maakt om extra kamers bij te bouwen in bestaande appartementen in de wijk. De aankondiging van de bouw in Ramat Shlomo, een noordelijke wijk van Jeruzalem gelegen voorbij de Groene Lijn, ging de diplomatieke spanningen vooraf die rezen tussen de VS en Israël tijdens het bezoek van vice-president Joe Biden in maart 2010.

Netanjahoe en Sa’ar gaven eveneens groen licht voor het promoten van een toeristisch en archeologisch centrum nabij de Stad van David op de hellingen van de Tempelberg. Stad van David is op dit ogenblik de grootste archeologische site in Jeruzalem die jaarlijks door een half miljoen toeristen wordt bezocht en waar permanent opgravingen plaatsvinden. Daarnaast komt er ook een nationaal park op de oostelijke hellingen van de Scopusberg.

Het valt nog te bezien of de inspanningen van Netanjahoe de harde kritieken op de recente vrijlating van Palestijnse gevangen terroristen zal kunnen smoren door de nieuwbouw af te kondigen in de “nederzettingen”.

Vorige week zei de pro-nederzettingenpartij Joods Huis (van minister Naftali Bennett) in een verklaring “dat de poging om de vrijlating van de moordenaars te koppelen aan de bouwtoelatingen, manipulatief en moreel verkeerd is. Het zou beter zijn als de premier geen moordenaars vrijlaat en niet bouwt. Dit ziet eruit als een schandelijke poging om gratuite moordenaars vrij te laten en bezoedelt als zodanig het imago van de nederzettingen onderneming.”

Een Israëlische regeringsambtenaar die sprak tot de AP op voorwaarde van anonimiteit, zei vorige week dat de Amerikanen en de Palestijnen op de hoogte waren van de Israëlische intenties die duidelijk werden gemaakt vooraleer de gesprekken waren hervat.

Nabil Abu Rdeneh, een woordvoerder van de Palestijnse president Mahmoud Abbas, verwierp de opmerkingen van de Israëlische ambtenaar en zei: “Wij aanvaarden geen enkele schikking omtrent de nederzettingen en Israël moet stoppen met deze handelingen om de onderhandelingen een kans op slagen te bieden. Voor ons zijn alle nederzettingen illegaal en Israël zou moeten ophouden met obstakels op te werpen op de weg naar de vrede en al haar handelingen in dit verband zijn illegaal en ongeldig.”

Eén van de eerste reacties op de aangekondigde bouwplannen in Oost-Jeruzalem kwam van de Verenigde Naties, bij monde van secretaris-gerenraal Ban Ki-moon, die de plannen afkraakte zeggende: “Activiteit in de nederzettingen is in strijd met de internationale wet en vormt een obstakel voor de vrede. Alle maatregelen die vooruitlopen op een definitief status akkoord worden niet erkend door de internationale gemeenschap.”

Echter in één adem prees Ban Ki-moon wel de vrijlating van 26 gevangen Palestijnse terroristen en massamoordenaars. Ban drukte hiervoor zijn “waardering” uit voor Israël voor het vrijlaten van terroristen die Israëliërs hadden vermoord als een “gebaar van goede wil” ten aanzien van de Palestijnse Autoriteit.

Kortom en volgens Ban Ki-moon ‘namens de internationale gemeenschap’: moordenaars vrijlaten is goed, Joodse huizen bouwen is slecht.

Ook een afkeurende reactie van de Amerikaanse regering kon niet achterwege blijven. Ynet News berichtte gisteren het volgende:

“De woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, Jen Psaki, reageerde op woensdag op Israël’s aankondiging van de bouw van 1500 nieuwe woningen in Oost-Jeruzalem zeggende: “Wij beschouwen de voortgezette activiteit in de nederzettingen of de constructie in Oost-Jeruzalem niet als maatregelen die een positief klimaat scheppen voor de onderhandelingen,” en eraan toevoegend “Op geen enkel ogenblik in het verloop van het streven tijdens de onderhandelingen in de richting van een tweestatenoplossing, hebben wij de nederzettingenactiviteit of constructie in Oost-Jeruzalem door de vingers gezien.”

Enkele verduidelijkingen zijn hier wel op hun plaats. Toegegeven, de timing van de aankondiging om 1500 nieuwe huizen te bouwen in de wijk Ramat Shlomo is volstrekt idioot. Het doet lijken alsof Israël enkel in zijn eigen hoofdstad bouwt als een soort quid pro quo (‘voor wat, hoort wat’) in ruil voor het vrijlaten van terroristen en moordenaars. Het verschijnen van dergelijke koppeling is volstrekt onaanvaardbaar.

Ten tweede, dienen zowel de Amerikanen als de Verenigde Naties er dringend een actuele kaart van Jeruzalem (plaatje rechts)bij te nemen, vooraleer ze zichzelf door hun gebazel compleet vastrijden in oeverloos geëmmer.

De Joodse wijk Ramat Shlomo ligt niet eens kortbij de gemeentegrens van Jeruzalem. De wijk vormt een integraal deel van de stad, zelfs als die licht de Groene Lijn overschrijdt. In geen enkel mogelijk universum is deze woonwijk of dit gebied het onderwerp van discussie of onderhandeling.

Het idee dat Jeruzalem moet bevrozen worden, terug in de tijd naar 1967 is, om het zo maar even kras uit te drukken, compleet van de pot gerukt. Er liggen geen Arabische wijken, noch wonen er Arabieren tussen Ramat Shlomo en het centrum van Jeruzalem. Er ligt alleen maar braakliggende rotsachtige grond – waar niet eens een sprietje gras op kan groeien – rondom Ramat Shlomo, die eventueel geschikt is voor uitbreiding (het is een kleine dichtbevolkte woonwijk.) Hier bouwen heeft totaal geen effect op om even welk “vredesplan” dat ooit het licht zou kunnen zien.

Bovendien ligt Ramat Shlomo niet in “oost Jeruzalem” maar in het noorden en is Jeruzalem geen “nederzetting” maar een stad, met name de hoofdstad van het Joodse volk in het Land van Israël en dat al meer dan 3000 jaar tot grote spijt voor wie het benijdt.

De vraag luidt tevens of het Amerikaanse Buitenland ministerie ooit Jeruzalem heeft veroordeeld voor het investeren en het bouwen van huizen en scholen voor Arabieren in de Arabische wijken van de stad? Of gelden die veroordelingen enkel voor de Joden?

Ik denk dat we allemaal dat antwoord wel kennen.

De Palestijnen beschouwen de nederzettingen als een belangrijk obstakel voor de oprichting van een staat die de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem omvat, gebieden die Israël veroverde op Jordanië tjdens de Zesdaagse Oorlog van 1967. Israël heeft sindsdien tientallen nederzettingen gebouwd die nu de thuis is van ongeveer 550.000 Israëliërs.

Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.