23 Tisjri 5782 | 29 september 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Rabbi Binyamin Lau: Israël heeft behoefte aan burgerlijke huwelijken
Publicatiedatum: maandag 04 november 2013 Auteur: Redactie | 1.097 keer gelezen
Halacha, Redactie, Huwelijk, Maatschappij »

De neef van de voormalige Asjkenazische Opperrabbijn Yisrael Meir Lau sjlita en huidige Opperrabbijn David Lau - rabbi dr. Benny Lau - heeft een controversiële uitspraak gedaan door aan te geven dat hij voor burgerlijke huwelijken is.

De biograaf van rabbi Ovadia Yosef Z"TL [“From Maran Until Maran"], rabbijn van de Ramban-gemeente in Jeruzalem en lid van het Israëlische Democratisch Forum heeft gisteren aangekondigd dat hij voorkeur heeft dat er een wet door de Knesset vervaardigd wordt dat koppels in staat stelt om buiten het rabbinaat te trouwen.

Hij zei dit gisteren op een evenement, nadat vorige week Knesset lid Ruth Calderon van Yesh Atid een Kamervraag heeft gesteld of de wet niet veranderd kan worden. De Israëlische wet stelt namelijk dat koppels alleen in het huwelijk kunnen treden door middel van een rabbijn die werkt voor een rabbinaat die door de Israëlische overheid wordt erkend. Dit geldt ook om in aanmerking te komen voor een ĝet [scheidingspapieren vanuit het rabbinaat].

Echter door internationale verdragen, moet Israel buitenlandse licenties erkennen, waardoor sommige seculiere paren naar Cyprus reizen om daar binnen een dag te trouwen. Hun huwelijksakte wordt dan door dte internationale verdragen erkend. Onder hen maken ook Russische immigranten van deze manier gebruik, omdat hun ĝioer, het toetreden tot het Jodendom, vaak in twijfel wordt getrokken. Ook Joden die met niet-Joden willen trouwen trekken vaak naar Cyprus om toch in het huwelijk te kunnen treden.

Rabbi Benny Lau legt uit waarom hij voorstander is om buiten de rabbinale procedure te kunnen trouwen. Hiermee hoopt hij de vijandigheid van seculiere Joden naar het Jodendom enigszins te kunnen sussen. "We betalen een hoge prijs voor de seculiere haat jegens religie en door het voorgestelde wet te accepteren, zal dat de communicatie tussen de seculieren en de religieuzen verbeteren."

"De meeste Joden blijven toch op de traditionele manier trouwen," vervolgt hij, "want Israel is een traditionele samenleving. Degenen die dat niet willen of kunnen, kunnen daardoor de route van het burgerlijk huwelijk kiezen waardoor de haat tegen religie zal verdwijnen."

Zijn mening wordt beschouwd als uiterst controversieel. Volgens de Joodse wet [Halacha], moeten huwelijken en echtscheidingen middels bepaalde specifieke richtlijnen vanuit het rabbinaat worden gevolgd. Niet halachische huwelijken worden niet alleen als taboe beschouwd, maar hebben ernstige praktische implicaties. De wetsvoorstel stelt de Joodse koppels dus in staat om de rabbinale procedures te omzeilen. Dit zou resulteren dat Joden die uit deze verboden huwelijken geboren worden, op hun beurt verhinderd worden om in verschillende gemeenschappen te kunnen huwen.

Voorstanders van deze wetsvoorstel – zo ook rabbi Benny Lau – zeggen dat slechts de minderheid van de Israëlische Joden buiten het halachische raamwerk zullen trouwen en dat zij niet tegen te houden zijn. Hierdoor zou de stimulans van het wetsvoorstel dergelijke halachisch verboden huwelijken slechts te verwaarlozen zijn.

Hierbij moet nogmaals opgemerkt worden dat de overgrote meerderheid van de seculiere Joden in Israel wel degelijk middels de traditionele Joodse ceremonie in Israel in het huwelijk treden.

 

Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.