23 Kislew 5782 | 27 november 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Israël verzet zich tegen nucleair akkoord met Iran
Publicatiedatum: zondag 10 november 2013 Auteur: Ryan Jones | 846 keer gelezen
Iran, Verenigde Staten, Nucleaire dreiging, Media_Politiek »
De nucleaire gesprekken in Genève tussen Iran en toonaangevende Westerse mogendheden zijn zaterdag zonder een besluit geëindigd, maar de twee partijen kwamen overeen om later in de maand weer bij elkaar te komen voor de ondertekening van wat volgens Israël een 'zeer, zeer slechte overeenkomst' is.

Catherine Ashton, de buitenlandchef van de Europese Unie, zei over de besprekingen in Genève dat er 'concrete vooruitgang over het nucleaire programma van Iran is bereikt, maar er blijven enkele problemen'.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry voegde eraan toe dat de twee partijen 'niet alleen de verschillen kleiner hadden gemaakt en de resterende verschillen hadden verduidelijkt, maar we hebben ook aanzienlijke vooruitgang geboekt bij het werk door de aanpak van de vraag, hoe je een [nucleair] programma beheerst en zijn vreedzame karakter garandeert'.

Maar een dag eerder had de Israëlische premier Benjamin Netanyahu Kerry en zijn collega's openlijk dringend gevraagd 'zich niet te haasten met ondertekenen, het te heroverwegen, om een goede overeenkomst te krijgen'.

Netanyahu herinnerde Kerry aan zijn eerdere opmerking dat 'geen overeenkomst beter is dan een slechte overeenkomst'. Volgens de Israëlische leider is 'de overeenkomst die in Genève wordt besproken een slechte overeenkomst. Iran is niet verplicht om zelfs maar één centrifuge uit elkaar te halen. Maar de internationale gemeenschap is de sancties tegen Iran voor het eerst na vele jaren aan het verlichten'.

De Israëlische minister van Defensie Moshe Ya'alon noemde de overeenkomst van Genève 'een historische fout, die het aan het oorlogszuchtige regime in Teheran zal toestaan om door te gaan met zijn gevaarlijke nucleaire programma en zijn ambitie om terreur te verspreiden en regimes in het Midden-Oosten en de gehele wereld te ondermijnen'.

Israel Radio meldde zondag, dat de minister van Economische Zaken Naftali Bennett naar Washington zou worden gezonden om bij de Amerikaanse regering te lobbyen tegen steun aan de voorgestelde Iraanse nucleaire overeenkomst.

De Israëlische reactie heeft blijkbaar Kerry misnoegd; hij klaagde dat critici van de overeenkomst met Iran 'overhaaste conclusies trekken'. Op een persconferentie na de besprekingen in Genève benadrukte Kerry dat de Westerse mogendheden alleen een overeenkomst zouden ondertekenen, als ze daarmee 'onze bondgenoten onder ogen kunnen komen en zeggen: “Dit klaart de klus” '.

Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.