12 Chesjwan 5782 | 18 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Moslima's vallen een Joodse man in Montreal aan; brit mila [besnijdenis] in Canada ter discussie
Publicatiedatum: dinsdag 12 november 2013 Auteur: Redactie | 1.362 keer gelezen
Brit Mila (besnijdenis), Redactie, Antisemitisme buitenland, Hoofdbedekking, islamitische fascisme »
Klik HIER om de afbeelding vergroot te zien.

Naar aanleiding van een vraag die een Joodse man aan twee islamitische dames stelde hoe zij dachten over de nieuwe controversiële wetsvoorstel in Quebec om opvallende religieuze kleding en symbolen te weren in deze provincie, eindigde in ordinaire scheldkanonnades en handgemeen.

De achtergrond van het incident is nog niet duidelijk. Wat wel duidelijk is, is het filmpje dat nu over het Internet circuleert. Toen de man hun reactie op de vraag wilde filmen, begonnen zij agressief op hem te reageren en begonnen antisemitische leuzen naar hem toe te schreeuwen.

De voorgestelde wet in kwestie die onlangs gepresenteerd werd door separatistische regering van Quebec, zou het dragen van religieuze symbolen in overheidsinstellingen, organisaties en instellingen verbieden. Deze omvatten de kippa [keppel], hijab, tulband, het kruis en de Davidster.

Het initiatief, genaamd "het Handvest van de waarden van Quebec" zullen worden opgenomen in een wetsvoorstel dat voor een stemming in de Nationale Assemblee zal worden gebracht.

Het handvest zal het dragen van "openlijke en opvallende religieuze symbolen" door ambtenaren [waaronder in ministeries en organisaties, rechters, officieren van justitie, politieagenten en correctionele agenten, kinderopvang en privé gesubsidieerde kinderopvang personeel, schoolbestuur personeel, het openbaar netwerk binnen de gezondheidszorg, personeel van de sociale diensten personeel en gemeentepersoneel] verbieden.

Echter het is mogelijk dat instellingen zoals universiteiten, de volksgezondheid en de sociale instellingen en gemeenten wel personen kunnen aannemen met een opvallend symbool, maar dan moet de instelling daarvoor gemachtigd worden. Deze machtiging zal maximaal 5 jaar van kracht zijn en moet na 5 jaar voor verlenging aangevraagd worden.

Daarnaast stelt het handvest stelt dat de staat alleen met onbedekte gezichten diensten mogen leveren.

Joodse en islamitische groepen in Quebec hebben dit initiatief aan de kaak gesteld. B'nai Brith Canada zei dat het ongrondwettelijk een "inbreuk" is "op fundamentele vrijheden" en vindt het "volstrekt onaanvaardbaar dat de overheid er voor kiest de fundamentele rechten en vrijheden van minderheden in Quebec te negeren."

Tinia Longpre van PQ separatistische blok, een belangrijke kandidaat voor de volgende algemene verkiezingen in Quebec, wilt verder gaan dan alleen het handvest. Longpre heeft een oproep gedaan om het woord 'Joods' te verwijderen van de Joodse Ziekenhuis in Montreal en wilt er alles aan doen om de brit mila [besnijdenis] te verbieden. De partij staat bekent om de kippa bij de Joodse mannen en de hoofdbedekking bij getrouwde vrouwen te verbieden. Dit betekent concreet dat de Joodse artsen in het Joodse ziekenhuis niet meer hun kippa mogen dragen waardoor het ziekenhuis gedwongen wordt om zich van haar Joodse wortels te ontdoen.

Het Centrum voor Israël en Joodse Aangelegenheden heeft Pauline Marois van de PQ partij gevraagd de houding van haar partij te heroverwegen. Dit in licht van de tientallen jaren Joodse diensten aan de gemeenschap, maar ook als standpunt tegen de opkomende antisemitisme en discriminatie in het algemeen.

Zowel in Noord-Amerika als in Europa wordt er naarstig gediscussieerd om de brit mila wereldwijd te gaan bannen.
Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.