24 Sjewat 5782 | 26 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Hulp aan rampgebied Filipijnen
Publicatiedatum: zaterdag 16 november 2013 Auteur: Brabosh en de redactie | 898 keer gelezen
IDF: meest humane leger, Reddingswerk, Media_samenleving »

Een 147 leden tellende Israëlische delegatie is [red. Jodendom-online: naast de reddingswerkers van Pikud Ha'Oref] gisteren woensdag 13 november 2013 afgereisd naar Daanbantayan op de Filipijnen om er een geavanceerd medisch veldhospitaal op te stellen. Ze brachten tevens 100 ton humanitaire en medische voorraden mee om medische hulp te verlenen aan de slachtoffers van de natuurramp veroorzaakt door de orkaan Hayian.

Net zoals ook in het verleden het geval was, stuurt Israël conform zijn Joodse moraal en ethiek andermaal een humanitaire missie uit om een volk in nood bij te staan en dat zijn vandaag de Filipijnen.

Denk hierbij bijvoorbeeld maar aan Israël’s opmerkelijke missies zoals deze naar Haïti na de aardbeving van januari 2010 (“Go to the Israelis!“); een reddingsteam naar Chili in maart 2010 toen het land getroffen werd door een aardbeving;  in Japan in maart 2011 toen hele steden werden weggevaagd door een tsunami, een reddingsteam naar Turkije stuurde toen het land in oktober 2011 getroffen werd door een aardbeving; ook niet te vergeten de 180.000 Palestijnen uit Gaza en de Westbank die jaarlijks in Israëlische ziekenhuizen worden behandeld; tot en met de medische veldhospitalen aan de grens met Syrië om gewonde Syriërs te helpen.

Dat al die humanitaire inspanningen van de Israëliërs niet altijd op hun waarde worden geschat en geapprecieerd worden door een overwegend vijandige anti-Joodse wereld, verandert niks aan de instelling van de modale Jood die het gewend is om zijn geweten te volgen en zich daarbij beroept op een oud citaat uit de Torah: “Wie één mensenleven redt, redt de hele wereld.” Zo eenvoudig zit die motivatie in elkaar en wie daar iets anders achter zoekt is een boosaardige schurk.

Een delegatie van het IDF is woensdagochtend 13 november 2013 op humanitaire missie vertrokken naar de Filipijnen om hulp te verlenen in de door een storm verwoeste stad Daanbantayan, in de noordelijk gelegen provincie van Cebu. De 147 leden tellende groep, waaronder een officiële nationale zoek-en-red eenheid en ervaren dokters uit het medisch corps van het IDF, hebben de opdracht gekregen om meteen een wat heet “multi-department medical facility” op te zetten om medische zorg te verlenen aan de slachtoffers en de overlevenden van de ramp bij te staan.

De faciliteit zal speciale faciliteiten hebben voor kinderen, vrouwen en ambulante zorg afdelingen evenals een algemene admissie afdeling, en zal worden “uitgerust met ongeveer 100 ton humanitaire en medische voorraden van Israël.” Een bijstandsteam van het IDF dat bestaat uit medische en logistieke experts, waaronder vier vertegenwoordigers van het Homefront Commando van het IDF en twee afgevaardigden van het ministerie van Buitenlandse Zaken, verliet Israël reeds op zondag om er ter plaatse een optimale locatie voor het veldhospitaal te vinden.

De dodentol van de tyfoon Haiyan, die op vrijdag aan land ging in het centrum van de Filipijnen, zou naar verluidt minstens 10.000 kunnen zijn, hoewel het officiële dodental momenteel op meer dan 2.200 staat. Minstens een half miljoen mensen zijn dakloos achtergelaten door de verwoestende tyfoon.

Zowel president Shimon Peres als premier Benjamin Netanjahoe hebben hun medeleven betuigd aan president Benigno Aquino van de Filipijnen. “We volgen met veel bezorgdheid de gruwelijke gevolgen van de storm en hopen dat met de hulp die door de staat Israël steun wordt geleverd het lijden van de bevolking van de Filippijnen zal verlichten,” schreef president Peres: “Vanuit Jeruzalem wensen wij u kracht en vastberadenheid toe.”

Een noodhulpteam van de Israëlische hulporganisatie IsraAid dat naar die gebieden in de Filippijnen werd gezonden die het hardst getroffen zijn door de tyfoon Haiyan, arriveerde op maandag om voornamelijk te werken in Tacloban City in Leyte, een van de gebieden die het zwaarst getroffen werd door de tyfoon.

Ondertussen is in het veldhospitaal, dat het Israëlische leger in het ramp gebied in de Filipijnen heeft ingericht, is vrijdagochtend vroeg een jongetje geboren. De burgemeester van de plaats maakte bekend dat het kind 'Israël' zal heten.

Na een lange reis over de halve aardbol hebben Israëlische deskundigen snel de benodigde infrastructuur opgebouwd, om de door de storm getroffen mensen te helpen. In het veldhospitaal kunnen dagelijks maximaal 500 slachtoffers van de verwoestende tyfoon Hainan worden behandeld.

Deze Engels ondertitelde video geeft een eerste indruk van het rampgebied.

Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.