21 Sjewat 5782 | 23 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Netanyahu: "Akkoord Iran historische vergissing"
Publicatiedatum: zondag 24 november 2013 Auteur: Redactie | 1.133 keer gelezen
Iran, Redactie, Europese Unie, Frankrijk, Verenigde Staten, Groot Britannie, Duitsland, China, Binyamin Netanyahu, Nucleaire dreiging, Rusland, Israel als kernmacht »

"Vandaag is de wereld een veel gevaarlijker plek geworden. Het gevaarlijkste regime in de wereld heeft een belangrijke stap gezet in de richting van 's werelds meest gevaarlijke wapen,” zei premier Benyamin Netanyahu vandaag tijdens de zondagse ministerraad in de Knesset.

De Israëlische regering heeft vandaag met een schok gereageerd nu het blijkt dat de VS, Rusland, China, Groot-Brittannië, Frankrijk en Duitsland [de zogenoemde 5+1] in Genève een historisch akkoord hebben gesloten met Iran. Volgens Obama en Poetin zou dit akkoord de wereld alle partners veiliger maken, zélfs voor Israel. Al voor het akkoord heeft Netanyahu gewaarschuwd dat de raketten van Iran zelfs Duitse steden kan aanvallen. Israël meent namelijk dat het Mullah-regime in Teheran al materiaal hebben voor 5 kernbommen.

Obama en zijn rampzalige Iranbeleid kan tot een wereldwijde catastrofe leiden. Israel Today heeft deze op een rijtje gezet en hun bron was met name Obama zelf, tijdens zijn toespraak voor AIPAC in 2012.

De punten zijn:

 • Er komt feitelijk een eind aan het Verdrag inzake de niet-verspreiding van kernwapens (NPV). De onrustigste regio ter wereld zal nog explosiever worden als andere regionale spelers zich verdringen om hun eigen arsenaal kernwapens tegenover dat van Iran te stellen. En schurkenstaten zullen zich realiseren dat zij door het misleidende draaiboek van Iran te volgen ook de mogelijkheid tot kernwapens kunnen ontwikkelen.

 • De kracht van de resoluties van de VN-Veiligheidsraad zal verder worden uitgehold, omdat Iran zes van hen ongestraft zal blijven negeren.

 • Door Iran gesteunde terroristische organisaties, waaronder Hamas, Islamitische Jihad en Hezbollah – zullen nog meer worden aangemoedigd door de nucleaire paraplu van hun beschermheer.

 • Indien Iran zijn nucleaire materiaal deelt met de terreurorganisaties die het steunt kan terrorisme over kernwapens beschikken.

 • De Amerikaanse invloed in het Midden-Oosten wordt nog meer ondermijnd, wanneer Obama de Amerikaanse relaties en invloed in de regio verder beschadigt.

 • De geloofwaardigheid van de VS in de wereld zal afnemen. Als je de VS niet kunt vertrouwen om een sterke leider te zijn op het gebied van nationale veiligheid bij de grootste zorg aan de vrije wereld, waar de belangen van de VS direct op het spel staan, wat betekent dat voor de Amerikaanse geloofwaardigheid in het algemeen?

 • Door wereldwijde instabiliteit schieten de olieprijzen omhoog. Als Israël, met Saoedische steun, het nucleaire programma van Iran aanvalt, kan de Iraanse vergelding die er op volgt de Derde Wereldoorlog doen ontbranden.

 • Zal Iran de Saoedi-Arabische olievelden aanvallen of op een andere manier de soennitisch-sjiitische brand in Syrië aanwakkeren?

 • Zullen Iran en de door Iran gesteunde Hezbollah (die naar schatting minstens 45.000 raketten heeft) een grootschalige aanval lanceren en duizenden Israëlische burgers doden?

 • Zal een deel van de Syrische chemische wapens, nu in handen van Assad (ook een Iraanse bondgenoot) tenslotte Israël treffen?

 • Hoe zou Israël reageren? Is dit de manier waarop Armageddon plaatsvindt?

 • Amerikaanse belangen zullen worden aangevallen. Obama denkt misschien dat zijn verzoeningspolitiek de VS zal beschermen tegen Iraanse represailles, maar het tegendeel is waar. Wanneer de VS zo zwak lijkt en bereid om bondgenoten in de steek te laten (zoals Egypte, Israël en Saoedi-Arabië), heeft Iran minder vrees om de VS aan te vallen en meer redenen hiertoe, op op deze manier de Amerikaanse spanningen met Israël te verscherpen.

 • Wordt het aanvallen van Amerikaanse belangen de zoveelste 'rode lijn' van Obama, die ongestraft kan worden overschreden? Als dat zo is, dan is hetgeen er nog over is van de Amerikaanse afschrikking en geloofwaardigheid vernietigd. Zo niet, dan wordt de VS meegesleurd in nog een oorlog in het Midden-Oosten, maar op voorwaarden die door de tegenstander worden gedicteerd, en zonder het voordeel van de eerste aanval.

Klik op de afbeelding

Hoewel Frankrijk ook in de 5+1 staat, heeft Frankrijk in feite wel de plaats van de VS ingenomen als de sterkste bondgenoot van Israel op dit moment. Zo nam Frankrijk afgelopen woensdag monde de Franse president François Hollande de verdediging van Israel op zich toen de Iraanse Opperste Leider ayatollah Ali Khamenei Israel ‘dolle hond van de regio’ noemde en hartstochtelijk beloofde dat ‘het Zionistische regime ... gedoemd is tot de vernietiging’. Hollande noemde dit onaanvaardbaar en schadelijk voor de nucleaire onderhandelingen waarover zij vandaag tot een akkoord zijn gekomen. Frankrijk staat daarom erg nuchter tegenover het akkoord, dit ten opzichte van de rest. Frankrijk zegt ook voorstander te zijn dat men heel voorzichtig moet zijn bij dit akkoord over de grootste bedreiging van de mondiale veiligheid. Juichen is in de ogen van Frankrijk veel te vroeg.

Hoe bizar is het dat ook Saoedi-Arabië volgens berichten op ander gebied de plaats van de VS heeft ingenomen met het verlenen van logistieke steun voor een eventuele Israëlische aanval op Iraanse nucleaire wapens.

De belangrijkste punten uit het akkoord zijn:

 • Geen verrijking van uranium boven de 5 procent. Hiermee blijft het verrijkingsniveau ruim onder de 90 procent, het percentage dat nodig is om wapens te maken. Vijf procent verrijkt uranium is voldoende om brandstof aan te maken in de centrale van Bushehr aan de Perzische Golf.

 • Het neutraliseren van de voorraad van 200 kilogram van 20 procent verrijkt uranium. Dit niveau is maar enkele stappen verwijderd van het vereiste niveau voor de aanmaak van atoomwapens.

 • Geen nieuwe centrifuges of installaties. Inspecteurs van het Internationaal Atoomagentschap zullen hierop toezien. In Iran zijn er meer dan 18.000 centrifuges, meer dan 10.000 produceren ook. De twee belangrijkste verrijkingsinstallaties mogen blijven produceren.

 • De werkzaamheden aan de centrale in Arak worden stopgezet. De geplande reactor in Arak maakt gebruik van een moleculaire variant van water als koelmiddel. De reactor werkt op niet-verrijkt uranium

Ondanks het akkoord 'maar' een half jaar geldig is, begroette Iran dit akkoord als een overwinning op 'de zionisten'. Ondertussen maakt Israel openlijk zorgen dat het akkoord de startsein is voor een nucleaire wapenwedloop in het Midden-Oosten. 'Dat is een vreselijke historische fout', zei Netanyahu.

Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.