22 Sjewat 5782 | 24 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Islamitische autoriteiten dreigen tijdens Chanoeka met een religieuze oorlog om de Tempelberg
Publicatiedatum: maandag 02 december 2013 Auteur: Redactie | 1.304 keer gelezen
Chanoeka, Apartheid, Jeruzalem [Al-Quds], Heilige Plaatsen, Redactie, Tempelberg [Berg Moriah], Maatschappij, Al-Aqsa, De Waqf, islamitische fascisme, Media_antisemitisme, Media_samenleving »
Ook tijdens Chanoeka in Israel staat de Tempelberg in het centrum van de belangstelling. Zeker nadat Israëlische parlementsleden er op hebben aangedrongen de Joden vrij toegang te geven om tijdens Chanoeka op de meest heilige plaats op aarde te dawnen.

Een van deze parlementsleden was Miri Regov van Likud die er op wees dat moslims structureel stenen naar Joden gooien op Joodse feestdagen waardoor de Tempelberg ook op de Joodse feestdagen voor Joden weer wordt gesloten onder mom van veiligheidsoverwegingen. Maar tijdens Ramadan blijft de speciale regeling voor moslims wel van kracht.
Knessetlid Masud Gnaim van de Arabische partij VAL-Ta'al ging tegen deze argumenten van Regov in en noemde de Tempelberg 'bezet gebied' dat uitsluitend heilig is voor de honderden miljoenen moslims.

Wederom het praktijk bewees uit dat Regov gelijkt heeft. Toen afgelopen zondag een kleine groep Joden op de Tempelberg begonnen te zingen ter gelegenheid van Chanoeka, wekte dit de woede op van een menigte moslims [zie filmpje]. De Tempelberg werd door de politie gesloten en 4 mensen werden gearresteerd.

 


Ondertussen heeft de hoogste religieuze raad van Saoedi Arabie - Majilis al-Ifta' al-a'ala - Israel bedreigd met een religieuze oorlog als reactie op de pogingen van de Knesset om Joden gelijke rechten te geven om de Tempelberg te bestijgen. Keer op keer heeft óók het Israëlische Gerechtshof bevestigd dat Joden ook op de Tempelberg evenveel [grondwettelijke] rechten hebben als de moslims.

"De autoriteiten van de bezetters [dat wil zeggen Israel] probeert Jeruzalem 2.0 te creëren," meent Majilis al-Ifta' al-a'ala. Ook beweren zij dat de Israëlische regering probeert de bouw van een museum te voltooien aan de voet van de Al Aqsa Moskee. Dit naar aanleiding van een bewering vanuit de Palestijnse media dat Israel van plan is om in de buurt van de Mughrabie Poort een groot complex te bouwen met een Joods museum daaraan vast.

Daarom waarschuwde de Majilis al-Ifta' al-a'ala dat het vermeende offensieve activiteiten tegen de "de heilige Palestijnse plaatsen" met name de beoogde Al Aqsa Moskee, "de regio zal doen veranderen in een tikkende tijdbom die zal leiden tot een onmiddellijke religieuze oorlog. De Al Aqsa moskee, met al haar gangen, uitgestrektheden en ieder deel ervan - zowel boven als onder de grond – blijft het absolute recht van de moslims alleen. Ook Jeruzalem zal altijd Islamitisch als Arabische blijven."

De reactie van Majilis al-Ifta' al-a'ala is ook gericht op de wetsvoorstel van de Israëlische minister van Religieuze Zaken Rabbi Eli ben-Dahan die net als andere Parlementsleden een einde wilt maken aan de discriminatie van de Joden op de Tempelberg. Hij wilt een gelijksoortige regeling treffen dat geldt bij Me'arat Hamachpela, de grot van Machpela, in Chevron.

Ook Sjeik Raed Salah, het hoofd van de radicale islamitische beweging in Israël, heeft de inspanningen van Knesset om de berg te openen voor alle bezoekers aan de kaak gesteld. Zijn woorden zijn een brei van beschuldigingen en ophitsing tegen Joden op de Tempelberg.

Ongeacht welke geleerde die je volgt betreffende het wel of niet bezoeken van de Tempelberg, blijft de Tempelberg de heiligste plaats binnen het Jodendom. De beide Tempels hebben daarop gestaan. Het wonder van Chanoeka heeft ook op de Tempelberg plaats gevonden toen de Maqabiem de Tweede Tempel weer in ere herstelde na 3 jaar lange ontheiliging van de Grieken en sympathisanten van de Griekse filosofie.

De Tempelberg is onder beheer van de Islamitische Waqf waar Joden daar schaamteloos gediscrimineerd worden. Joden worden, mochten zij toestemming hebben om de Berg te bestijgen, verhinderd te bidden of wat voor religieuze handeling dan ook.
Veel moslims beweren namelijk dat de Joden geen historische band met de Tempelberg hebben en menen dat Joden trachten de plaats te bezoeken om de Joodse 'verovering' van Israel te voltooien.

Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.