15 Aw 5781 | 24 juli 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
CIDI roept Marktplaats op Nazispullen te verwijderen
Publicatiedatum: zondag 08 december 2013 Auteur: De Redactie | 898 keer gelezen
Antisemitisme binnenland, Cidi, Media_antisemitisme »
CIDI roept Marktplaats op om stappen te ondernemen tegen de verkoop van nazimemorabilia via zijn site. Het consumenten­programma Kassa liet zien dat dit op grote schaal gebeurt. De verkoop en het in voorraad houden van voorwerpen waarmee nazistisch gedachtengoed of een andere discriminerende boodschap wordt uitgedragen is strafbaar op grond van artikel 137e Sr. Marktplaats maakt dit mogelijk en heeft daarin ook verantwoordelijkheid.

“Marktplaats hoort dit soort zaken te onttrekken uit het handelsverkeer,” zegt Esther Voet, directeur van CIDI. “CIDi schrok van het aantal nazi-items dat wordt aangeboden op de site, het lijkt wel een soort industrie te worden. Veel van de items die worden aangeboden, mogen niet worden verhandeld.”

Marktplaats mag zich niet verschuilen achter regels over het afplakken van nazisymbolen. Dit gebeurt ondeugdelijk, het verandert niets aan het feit dat deze voorwerpen via Marktplaats worden verkocht, en levert in soms extra kwetsende beelden op, wanneer bijvoorbeeld een hakenkruis op een Nazivoorwerp wordt ‘afgeplakt’ met een Magen David. CIDI ziet deze producten, die beledigend, discriminerend en antisemitisch, gewelddadig of offensief materiaal bevatten, liefst zo snel mogelijk verwijderd, in overeenstemming met de eigen regels van Marktplaats.

Bovendien roept CIDI Marktplaats op om de kans op herhaling te verkleinen door de meldknop duidelijk zichtbaar bovenaan op de website te plaatsen – niet onderaan zoals nu het geval is – en duidelijk aan te geven dat hij is bedoeld om aanstootgevende advertenties te melden – en niet met het onduidelijke opschrift ‘Tip’. Verder moet duidelijk worden gecommuniceerd als een item is verwijderd omdat het aanzet tot discriminatie of haat, zodat aanbieders weten dat Marktplaats niet meewerkt aan de verkoop van dergelijke artikelen.

CIDI betreurt het dat Marktplaats de discussie ontweek door niet mee te werken aan de uitzending van het programma Kassa van zaterdagavond 7 december, en nodigt Marktplaats uit alsnog het gesprek aan te gaan en, ook in verband met eventuele juridische consequenties, op korte termijn zijn verantwoordelijkheid te nemen.

Bekijk hieronder het fragment uit Kassa.

Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.