9 Chesjwan 5781 | 27 October 2020
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
IAEA: Iran breidt nucleaire activiteiten uit
Publicatiedatum: Thursday 24 May 2007 Auteur: De Redactie | 863 keer gelezen
Iran, Nucleaire dreiging »
(Novum/AP) - Iran trekt zich niets aan van resoluties van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties die het land oproepen te stoppen met het verrijken van uranium. Dat stelt het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) woensdag in een rapport. Iran zou zijn nucleaire activiteiten zelfs hebben uitgebreid en niet meewerken aan controles door inspecteurs van het IAEA. Een door de Veiligheidsraad gestelde deadline loopt donderdag af.

Het IAEA heeft al eerder kritische rapporten over het Iraanse atoomprogramma geschreven. Op basis van deze rapporten besluit de Veiligheidsraad welke stappen moeten worden genomen. Op 23 december werden Iran voor het eerst sancties opgelegd, en de verwachting is dat de raad ook deze keer binnen enkele dagen bijeenkomt en meer sancties oplegt.

Iran blijft bij hoog en laag volhouden alleen uranium te verrijken voor vreedzame doeleinden. Volgens het Nucleaire Non-proliferatieverdrag (NPT) heeft Iran het recht kernenergie op te wekken. Velen binnen de internationale gemeenschap - Israël en de Verenigde Staten voorop - blijven echter hameren op de gevaren van een eventueel Iraans atoomwapen.

Volgens een hoge VN-diplomaat die bij de zaak betrokken is maar anoniem wil blijven, wordt het steeds moeilijker om te volgen wat Iran allemaal uitspookt op nucleair gebied. Het laatste VN-rapport is slechts vier pagina's lang, wat erop wijst dat het moeilijk is informatie te vergaren.
Copyright © 2007 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2020 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.