24 Sjewat 5782 | 26 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Chinese minister in Jeruzalem om economische samenwerkingsverbanden met Israël te bezegelen
Publicatiedatum: zaterdag 21 december 2013 Auteur: Joshua Levitt | Vertaald door Brabosh | 1.050 keer gelezen
Maatschappij, China, Media_Politiek, Media_samenleving »

Jeruzalem, woensdag 18 december 2013. Hartelijk welkom van de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi door de Israëlische president Shimon Peres [foto: bron]

Sinds de Europese Unie zich in toenemende mate keert tegen Israël door bijvoorbeeld vanaf het voorjaar van 2014 een gedeeltelijke economische boycot van de Joodse staat te willen invoeren en in het Westen steeds meer stemmen opgaan om van een gedeeltelijke naar een volledige boycot over te gaan (zie bv. de academische boycot van Amerikaanse Universiteiten), blijft Israël niet bij de pakken zitten en wordt uitgekeken naar alternatieven en andere economische markten en handelspartners elders in de wereld, zoals in Zuid-Amerika, Afrika en Azië, en dan komt de gigantische Chinese markt binnen handbereik.

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi werd deze week in Israël hartelijk verwelkomd en ontmoette op woensdag en donderdag 18/19 december 2013 in Jeruzalem zowel premier Benjamin Netanjahoe als Israël’s levende legende president Shimon Peres. De bedoeling van de Chinese minister en Israël was om de economische banden tussen de Volksrepubliek en de Joodse Staat verder aan te halen en in concrete handelscontracten te gieten.

Voor China was het doel handel drijven en in het bijzonder toegang te krijgen tot de Israëlische technologische know-how. Voor Israël is de zakelijke kant een zegen, maar minstens even belangrijk is het vinden van een sterke internationale partner die zijn bezorgdheid deelt inzake het nucleaire programma van Iran dat tot op heden in Washington nagenoeg in dovemansoren valt. Israël wil de veiligheid voor de Joodse staat waarborgen en zoekt partners die daarin behulpzaam kunnen zijn.

Tijdens hun bijeenkomst in Jeruzalem, zei de Chinese minister van Buitenlandse Zaken aan premier Netanjahoe dat hij “tot een sterkere samenwerking tussen onze twee landen nastreeft. Onze twee economieën zijn hoogst complementair en de wederzijdse voordelige samenwerking tussen ons gaat een voorspeodige toekomst tegemoet,” zei de minister.

“‘Tijdens uw bezoek aan China dit jaar, mijnheer de Eerste Minister, heeft u een zeer belangrijke overeenkomst gesloten met president Xi Jinping en premier Li Keqiang van China over hoe wij de wederzijdse voordelige samenwerking tussen onze twee landen verder kunnen verdiepen. Ik ben gekomen om samen met mijn Israëlische tegenhanger te verkennen over hoe we al deze belangrijke consensussen verder kunnen imlementeren en verken de verschillende gebieden voor een nog sterkere samenwerking tussen ons onze beide volkeren nog grotere voordelen kunnen leveren,” voegede hij eraan toe.

Zoals bekend bracht premier Netanjahoe in mei jongstleden een vijfdaags bezoek aan de Chinese Volksrepubliek en ondertekenden de twee landen een handelsovereenkomst ter waarde van 400 miljoen dollars, waarmee de wederzijdse handel op jaarbasis werd uitgebreid tot 2,05 miljard dollars. De Chinese magnaat Li Ka-Shing, één van de rijkste miljardairs van China, schonk toen 130 miljoen dollars aan Israël’s prestigieuze Technion Universiteit, om in Guandong een afdeling van het Technion Instituut voor Technologie op te richten, met de Provincie Guangdong die zelf ook nog eens 150 miljoen dollars in de campus investeerde, de eerste keer ooit dat een school van een ander land werd uitgenodigd om een volledig nieuw academisch college  te stichten op Chinese bodem.

De Tsinghua Universiteit bezegelde een samenwerkingsakkoord met de Universiteit van Tel Aviv, om het onderzoek en de ontwikkeling van levenswetenschappen in China te ontwikkelen, samen met een investering van 100 miljoen yuan (16 miljoen dollars) in ventures die door het programma worden gecreëerd. Het Chinese conglomeraat Fosun International, die in april jl. de Israëlische fabrikant van medische apparatuur Alma Lasers heeft gekocht, heeft de plannen aangekondigd om een Israëlische technologie incubator te openen. Daarnaast heeft Israël in december, het bedrijf Israël Tower Semiconductor, een van de oudste, grootste en meest emblematische technologische bedrijven van het land (dat zand in silicium verandert), een akkoord met China ondertekend om de distributie van complementaire metaal-oxide-halfgeleiders (CMOS) uit te breiden naar hun markt.

Video: Jerusalem, 18 december 2013. Persconferentie van premier Benjamin Netanjahoe en de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi:
Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.