22 Chesjwan 5782 | 28 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
De moderne neo-nazigroet ‘quenelle’
Publicatiedatum: maandag 23 december 2013 Auteur: Brabosh | 2.032 keer gelezen
Nazi's, Antisemitisme buitenland, quenelle »
Fans van de openlijk antisemitische Franse zwarte komiek Dieudonné M’bala M’bala, die een nieuwe neonazi-groet heeft bedacht “quenelle” genoemd, maken er tegenwoordig een sport van om gefotografeerd te worden terwijl ze die groet uitbrengen naast of temidden religieuze Joden, synagogen, Joodse begraafplaatsen enz. of zoals hierboven op het plaatje op het perron van het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau in Polen. Die plaatjes verspreiden ze dan verder op het Internet via de sociale media zoals Facebook en Twitter. Een nieuwe rage dient zich aan.

De “quenelle” (het Franse woord voor een knoedel) werd door Dieudonné, een standup-comedian die herhaalde malen door een Frans gerechtshof werd veroordeeld voor antisemitische uitspraken, bedacht en gepopulariseerd en lijkt niet toevallig op de beruchte Hitlergroet maar dan in omgekeerde versie.

De ‘quenelle’ groet wordt gebracht door de rechterarm met uitgestrekte vlakke hand op te steken, maar niet schuin omhoog (zoals de Hitlergroet) maar schuin omlaag terwijl de andere hand aan de schouder wordt gelegd. De ‘quenelle’ groet wordt thans door een massa mensen over heel Europa gebruikt om te laten zien hoe hartsgrondig zij de Joden en Israël wel haten.

En begin december werden twee Turkse toeristen aangehouden door de bewakers bij het Auschwitz museum voor het maken van die op de Hilergroet lijkende neonazigroet. De toeristen, een man en een vrouw van, beiden 22 jaar oud, werden betrapt toen ze aan de inkompoort van het voormalige nazi-vernietigingskamp Auschwitz I met de beruchte iconische tekst “Arbeit Macht Frei”, foto’s namen van elkaar terwijl ze die ‘quenelle’ -groet uitbrachten [bron en bron].

De voorbije twee maanden heeft de trend nog aan populariteit gewonnen en lijkt een echte rage te worden. Honderden Europeanen plaatsen foto’s van zichzelf op het Internet wanneer ze deze op de Hitlergroet lijkende neonazi-groet uitbrengen. Veel van de foto’s werden genomen op gevoelige plaatsen, zoals in het concentratiekamp Auschwitz, het Anne Frank Huis en zelfs aan de Westelijke Muur (de Klaagmuur in Jeruzalem.) In september werden twee Franse soldaten gestraft voor het gebruik van die ‘quenelle’-groet.

Het fenomeen richtte zich tevens tegen de conferentie van de World Zionist Organization die eerder deze week plaatsvond in New York, waar de belangrijkste sprekers waarschuwden voor de toename van antisemitische activiteiten over heel Europa.

“Het wordt steeds meer en meer een momentum, verspreid zich als een epidemie via het Internet en de sociale netwerken en wordt steeds meer een symbool van het nazi-regime en ziet er allesbehalve uit als een voorbijgaand verschijnsel,” zei Yaakov Hagouel, het hoofd van het Departement van de World Zionist Organization voor de Bestrijding van Antisemitisme en tevens de organisator van de conferentie, aan de Hebreeuwse website Ynet.

“De boodschap is simpel,” zei Hagouel tijdens de conferentie. “Als we onze hoofden voor hen buigen zullen ze op onze hoofden slaan. Ik roep de Amerikaanse Joodse leiders van de gemeenschap, van alle denominaties en alle leiders wereldwijd op om samen met ons deze belangrijke strijd te voeren. We hebben geen andere natie, we moeten een einde maken aan het antisemitisme.”

‘Joden moeten stoppen met hun belagers de andere wang aan te bieden’

In een exclusief interview met de man die onlangs de website hackte van Dieudonné, zegt de hacker dat “de Joden moeten stoppen om [hun belagers] de andere wang aan te bieden,” telkens wanneer ze door hen geslagen worden. Terugslaan is de beste verdediging, luidt het devies, en bij voorkeur de belager(s) trachten sneller af te zijn door net iets eerder toe te slaan.

De website van Dieudonné werd gehackt, in wat door sommigen werd genoemd als Dieudoleaks (naar analogie van WikiLeaks.) Zowat 10.000 namen, e-mail en postadressen van de abonnees van Dieudonne’s nieuwsbrief, klanten van zijn online winkel of ‘quenelleurs’ ['quenelle' is een omgekeerde Hitlergroet, bedacht door Dieudonné, die uitgegroeid is als symbool van ontevredenheid bij de jeugd in de Franse voorsteden] werden gehackt en online gezet.

Geschiedenis

Tot in de vroege jaren 2000, was Dieudonné een getalenteerde komiek die optrad in een tandem met een Joodse acteur genaamd Eli Semoun. Totdat hij op een dag, tijdens het brengen van een gastoptreden, tijdens een sketch op het podium een slipper maakte. Zij optreden bevatte ondermeer een verkleedpartij als een ‘kolonist van de Amerikaanse-Zionistische as’ en eindigde met een ‘Heil Israël’ gebaar, zijn arm uitgestrekt in een groet die kan wedijveren met de Hitlergroet.

Sindsdien ging het van kwaad naar erger. In 2008 richtte hij de anti-zionistische partij die meedeed aan de Europese verkiezingen. De posters waren voorzien van het logo van Hezbollah. Hij heeft herhaaldelijk een ontmoeting gehad met de voormalige bikkelharde Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad. Maar hij verschuilt zich niet langer achter het spandoek van anti-Zionisme en op het podium verwelkomt hij antisemieten en ontkenners van de Holocaust. Verbannen uit de mainstream media, wordt hij alom veroordeeld als een antisemiet, maar blijft tot op heden de best verkopende Franse kunstenaar.

Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.