19 Tisjri 5782 | 25 september 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Moslims: Islam, niet Israël, ruïneert de Tempelberg
Publicatiedatum: dinsdag 24 december 2013 Auteur: De Redactie | Informatie Mudar Zahran: Devorah | 974 keer gelezen
Tempelberg [Berg Moriah], Al-Aqsa, Samenwerking met Arabieren, [ex]moslims en Joden »
Mudar Zahran

De Palestijnse academicus Mudar Zahran, die schrijft voor het Gatestone Instituut, ontdekte dat het de lokale islamitische autoriteiten zijn, en niet Israël, die werkelijk een bedreiging vormen voor de toekomst van de Tempelberg in Jeruzalem.

Lokale moslims hebben lange tijd Israël beschuldigd van een poging tot ‘Judaïsering’, het teniet doen en reinigen van de islamitische aanwezigheid op de Tempelberg. Vandaag de dag wordt deze beheerst door twee grote moskeeën, waarvan de Al-Aqsa moskee tegenwoordig de derde heiligste plaats van de islam zou zijn.

Maar Zahran, die onlangs een bezoek aan de Tempelberg bracht, vond aanwijzingen dat het niet Israël is die de heilige plaats schaadt en dat sommigen van het islamitische personeel zich zelfs afvragen of de situatie in feite beter zou zijn als de Joden daadwerkelijk de leiding hadden.

‘Bij binnenkomst in de moskee met de zilveren koepel merkt men al snel op hoe verwaarloosd [het] is en dringend behoefte heeft aan onderhoud', schreef Zahran.

 Hij besloot om uit te zoeken hoe dit kwam en sprak met islamitische beheerders van de plek, die uiteraard aandrongen om op voorwaarde van anonimiteit te spreken, uit angst voor vergelding.

‘Deze chaos en onverschilligheid hebben te maken met de hoge ambtenaren hier, die enorme salarissen ontvangen vergeleken met de gemiddelde medewerker’, vertelde een islamitische bewaker aan Zahran. ‘Zie je deze stellingen? Zij [de ambtenaren] zetten die neer om te kunnen beweren dat er onderhoud wordt gepleegd om donoren om geld te bedelen. Deze steigers staan er al jaren terwijl er niet mee gewerkt is... De sjeik hier maakt er slechts foto's van om deze aan donors te tonen.’

Inderdaad, de schrijver ontdekte dat de islamitische Waqf, die toezicht over de Tempelberg houdt, donaties verzamelt van ongeveer 285.000 dollar per maand, waarvan echter geen cent wordt uitgegeven aan renovaties, onderhoud of de zorg aan de armen en behoeftigen.

Een medewerker moest overwegen, ‘Zouden die Joden ons dat aandoen als de Al-Aqsa onder hun beheer was?’

Toch bleven anderen nog steeds de partijlijn volgen, door erop aan te dringen dat ‘dit allemaal de schuld van de Joden is’, ondanks het duidelijke bewijs van het onrecht dat begaan wordt door de Waqf.

Maar Zahran liet zich niet voor de gek houden, en concludeerde: ‘Het lijkt erop dat wij Arabieren en moslims het zijn die de Al-Aqsa schaden, niet Israël of de Joden.’

Mudar Zahran is een Palestijnse Jordaniër die als politieke vluchteling in Londen woont. Hij is verbonden aan het Gatestone Institute, een internationale politieke adviesorgaan. Hij schrijft voor de website ook pakkende artikelen en heeft een column in de Jewish Press. Ook schreef hij het artikel Antisemitism 2.0 waar hij meent dat Palestijnen worden misbruikt voor de moderne antisemitisme. Ook deed hij als Jordaanse Palestijn dat Jordanie en niet Israel Palestina is.
Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.