25 Kislew 5782 | 29 november 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Heldendaad voorkomt ramp bij aanslag op bus
Publicatiedatum: dinsdag 24 december 2013 Auteur: Tommy Müller en Ryan Jones | 855 keer gelezen
Terrorisme, Ashkelon, Raketaanvallen, (zelfmoord) aanslagen »

Bij een bomaanslag op een lijnbus nabij Tel Aviv werd zondag alleen een politieman licht gewond door de alerte reactie van een van de passagiers.

De lijnbus was onderweg van Bat Yam aan de Middellandse Zee naar Bnei Brak, een overwegend door ultraorthodoxen bewoonde stad, noordoostelijk van Tel Aviv.

Een vrouw ontdekte achterin de bus een verdachte middelgrote tas, de blijkbaar van geen van de passagiers was, en wees de andere reizigers er op. Een van hen, David Papo, opende de zwarte tas en alarmeerde de bestuurder toen hij iets zag dat op een snelkookpan leek waar rode draden uit kwamen.

De bestuurder stopte meteen, stuurde de twaalf passagiers de bus uit en riep de veiligheidstroepen op. De specialisten van de politie kwamen snel, maar de bom explodeerde al voordat deze onschadelijk kon worden gemaakt. De sappeur liep door de explosie alleen een trauma op. Ook werd de bus slechts licht beschadigd.

'Nu we de resten van de bom hebben onderzocht, zijn we ervan overtuigd dat het een terroristische aanslag was', zei politiewoordvoerder Micky Rosenfeld. De snelkookpan zou 5 kg explosieven hebben bevat. De politie heeft de bevolking opgeroepen, de ogen open te houden en verdachte voorwerpen meteen te melden.

Palestijnse reacties
Er heeft zich nog geen Palestijnse organisatie verantwoordelijk gesteld voor de bomaanslag, maar verscheidene prezen deze aanval op Israël.
'Wij zijn blij met de operatie in Tel Aviv', zei Hamas woordvoerder Moshir Al-Masri in een bericht, uitgezonden op Al Aqsa TV. 'De Joden moeten een prijs betalen (...) Het incident bewijst dat de oppositie ver op zionistisch grondgebied kan reiken'.
'Dit is de juiste manier om met Israël om te gaan', zei Achmed al Mudallal, een topfunctionaris van de Islamitische Jihad, voor Al-Aqsa TV. Hij zei, dat de Palestijnen 'op de rand' van een nieuwe massale terroristische opstand staan.

In het afgelopen jaar kregen de Joden in Judea en Samaria (de Westbank) en in Jeruzalem tientallen aanvallen per maand te verduren, meestal op autowegen in het gebied. Omdat er bij de meeste aanvallen geen slachtoffers vallen, trekken ze niet de aandacht van de media en leiden ze niet tot een militaire reactie.

Toch hebben de Israëlische politieke en militaire leiders de toename van het geweld gesignaleerd, en zij menen dat een nieuwe Palestijnse opstand, of intifada, voor de deur staat, net zoals Al-Mudallal dreigde.

Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.