23 Tisjri 5782 | 28 september 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
De neerwaarts gerichte Hitlergroet verovert de sportwereld
Publicatiedatum: dinsdag 31 december 2013 Auteur: Devorah | Brabosh | 1.395 keer gelezen
Redactie, Nazi's, Antisemitisme buitenland, Frankrijk, Groot Britannie, Lieberman, Gezondheid en sport, Media_antisemitisme »
Zaterdagavond, 28 december 2013. “Het was grappig bedoeld en ik wist in feite niet wat het betekende,” trachtte de Franse moslimbekeerling Nicolas Anelka, duidelijk geschrokken door het protest, achteraf zijn uitbrengen van de neo-nazi ‘quenelle’ groet te minimaliseren. Anelka zou hiermee dan wellicht de eerste islamitische antisemiet zijn die niet weet door wie en waarom de ‘quenelle’ groet werd bedacht en gepopulariseerd.

Afgelopen zaterdag heeft de Franse aanvaller Nicolas Anelka van West Bromwich Albion de neerwaarts gerichte Hitlergroet, ook wel de 'quenelle', gemaakt toen hij 1 van zijn 2 doelpunten maakte. Na de treffer stak de 34 jarige spits die in 2004 tot de Islam is bekeerd, zijn rechterarm naar beneden om vervolgens zijn linkerhand tegen zijn rechterschouder aan te zetten.

In Israël is er ook vanuit de Knesset ontzet gereageerd. Knessetlid Shimon Ohayon [ Likud - Beytenu] eist van de Engelse Voetbalbond [FA] om Anelka voor deze Hitlergroet te straffen. "Dit gebaar heeft geen plaats in de wereld en op voetbalvelden in het bijzonder."

De minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Liberman [Likud-Beytenu] schreef op zijn Facebook dat de 'quenelle' "de essentie is van het gehele probleem dat in de hedendaags Europa bestaat ten aanzien van Joden en ten aanzien van Israël."

Aangezien Anelka een moslim is, "wordt de sfeer in Europa door de radicale moslims gecreëerd," legt de doorgewinterde politicus uit aan de media, "het aantal radicale moslims groeit en dit gecombineerd met antisemitisme sentimenten en de de-legitimatie van de staat Israël. Ook al is de meerderheid in Europa, zo ook de politieke leiders, niet antisemitisch en niet anti-Israelisch, de groeiende percentage van islamistische kiezers zorgt er wek voor de hun standpunten over Israël en de Palestijnen radicaliseren. Daarom is het vooral voor Europa heel belangrijk geweest dat deze extremistische en schokkende daad van Anelka aan de kaak is gesteld, omdat daar mensen zijn die hun positie tegenover Israël radicaliseren zonder rekening te houden dat de realiteit een stuk ingewikkelder in elkaar steekt dan zij denken."

De Franse minister van sport, Valerie Fourneyron, was erg boos. "Anelka's gebaar is een schokkende, smerige provocatie," meldde zij op Twitter. "Er is geen plek voor antisemitisme op het voetbalveld."

De tumult dat nu binnen de Franse regering plaats vindt omdat de quenelle officieel als walgelijk en antisemitisch wordt beschouwd, wordt door een voormalige Franse voetbalinternational bestreden. Hij haalt zelfs Barack Obama aan in de verdediging van de voetballer. Hij postte een foto op zijn Twitter-pagina van Barack Obama met beroemdheden, zoals Jay Z, in soortgelijke poses.

Ook Anelka heeft inmiddels ook gereageerd en zei dat het gebaar slechts een gesture was naar zijn vriend de Franse komiek Dieudonné, meldt The Telegraph. Dieudonné is openlijke antisemitisch en is de bedenker van de 'quenelle'. Dieudonné is talloze malen veroordeeld en beboet voor antisemitische opmerkingen.

In de afgelopen twee maanden heeft de ‘quenelle’ rage aan populariteit gewonnen, en wordt aan honderden Europeanen gevraagd om foto’s van zichzelf te maken terwijl ze de omgekeerde Hitlergroet uitbrengen en deze online op het Internet te plaatsen. Veel van de foto’s werden genomen op gevoelige plaatsen, zoals in het concentratiekamp Auschwitz, het Anne Frank Huis en zelfs de Kotel.

Hoewel buiten Frankrijk is de quenelle vooralsnog relatief onbekend is, heeft ook de NBA-ster Tony Parker heeft in het verleden de quenelle-gebaar gemaakt. Het Simon Wiesenthal Center roept Parker op om hiervoor zijn excuses aan te bieden, omdat "een toonaangevend sportfiguur die gevierd wordt aan de beide zijden van de Atlantische Oceaan een speciale morele verplichting heeft om zich te distantiëren van een gebaar dat de Franse regering officieel geïdentificeerde heeft als antisemitisch," zei rabbi Abraham Cooper van het Simon Wiesenthal Center afgelopen zondag.

In een verklaring zei onlangs president François Hollande dat zijn regering de vermeende ‘onschuldigheid’ van het gebaar en de juridische straffeloosheid die degenen genieten die de quenelle uitbrengen, zullen ondermijnen.
We zullen handelen, met de regering onder leiding van [premier]
Jean-Marc Ayrault, om de rust te verstoren die onder het mom van anonimiteit, schandelijke acties online faciliteert,” zei Hollande. “Maar ook zullen wij strijden tegen het sarcasme van degenen die beweren humoristen zijn, maar in feite professionele antisemieten zijn,” voegde hij eraan toe, impliciet verwijzend naar de komiek Dieudonné die deze antismitische groet heeft bedacht en gepopulariseerd.

Ondertussen eist de Europese Joodse Congres van de Premier League om Anelka uit te sluiten. Nicolas Anelka riskeert overigens een sanctie voor de quenelle. Volgens verschillende Britse media onderzoekt de FA het incident.Copyright © 2013 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.