5 Siewan 5781 | 16 mei 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Kop NY Post wekt woede op in de Joodse gemeenschap: Wie wilde hem niet dood?
Publicatiedatum: maandag 06 januari 2014 Auteur: Redactie | 1.124 keer gelezen
Redactie, Antisemitisme buitenland, Mediabedrog en Geschiedvervalsing, Verenigde Staten »
Een kop in de zondageditie van de New York Post [Post] heeft de woede opgewekt van de Joodse gemeenschap wereldwijd. Dit naar aanleiding van de brute moord op de chassidische zakenman Menachem Stark [39] afgelopen donderdag.

"Wie wilde hem niet dood?" kopte de Post erin. Dit wekt vooral n de Joodse gemeenschap een gevoel dat achter het artikel antisemitisme schuilt.

"Hoewel veel buren hem beschreef als een goede en charismatische man, liet Stark een spoor van boze huurders van meer dan 12 woningen achter. Merendeels in Greenpoint en Williamsburg. Dit samen met een onnoemelijk aantal onbetaalde aannemers en boze zakenrelaties," klapten onderzoekers uit de school. Een huurder werd geciteerd: "Ik heb veel gesprekken met hem gehad en tijdens vele gesprekken wilden hem vermoorden." Het artikel insinueert hiermee dat Stark erom gevraagd zou hebben om vermoord te worden. Dit zou volgens de Post onderbouwt worden omdat een zakenpartner nu ook voor zijn leven zou vrezen en inmiddels bodyguards zou hebben ingehuurd.

"Het doet echt pijn dat een dergelijk afschuwelijk misdaad verheerlijkt wordt in plaats van veroordeeld" zei Rabbi David Niederman, president van de Verenigde Joodse Organisaties van Williamsburg en Noord Brooklyn. "De Post geeft hiermee mensen een "license to kill", voegde hij eraan toe. Niederman vertelde aan de CNN dat hij niet van af weet of Stark iemand geld verschuldigd zou zijn of met juridische problemen te kampen had.

Raadslid van de Staat New York, Dov Hikind, zei in een verklaring dat het een absolute shock was toen hij het artikel hlas. "Het rechtvaardigt bijna moord," zei Hikind, "ik denk dat iedereen een simpele verontschuldiging wilt horen."

Abraham Buxbaum, Stark 's zwager, schreef in een opiniestuk dat de Post een "ziek, verachtelijk en onwaar verhaal" heeft gepubliceerd en dat het artikel "karaktermoord" was "vol vreselijke onwaarheden tegen een man niet meer in staat is om zich te verdedigen... we zijn niet instaat om de woorden van de kop te herhalen. We missen hem en houden van hem en onze harten zijn gebroken."

De New York Times scheen een ander licht over Menachem Stark door citeerde vrienden en leiders van de gemeenschap van de vermoorde zakenman te citeren. "Hij deelde met open hand zijn fortuin met zijn naasten. Daarin onderscheidde hij zich." Buren konden melden dat Stark en zijn vrouw feesten en partijen organiseerden om geld binnen te halen voor goede doelen. Onlangs hielp hij met het verzamelen van donaties voor een organisatie die financieel steun geeft aan paren met vruchtbaarheidsproblemen die een behandeling niet konden veroorloven.
"Hoewel de Joodse bevolking verdeeld is tussen twee Satmar-sekten, de Aroynem en de Zaloynim, gaf Stark gul aan beide groepen," vertelde een Stamar Chassid Gary Schlesinger tegen de New York Times.

In een reactie zei de Post dat het artikel niet insinueert dat meneer Stark verdiende om te steven. "Maar uit onze rapportage bleek dat hij veel vijanden had die deze afschuwelijke daad gepleegd zou kunnen hebben, " zei een woordvoerder van de Post.
Echter, dat vraagtekens achter het artikel van de Post gezet wordt ook gerechtvaardigd is, is om het feit dat een van de auteurs van de artikelen over Stark, Hella Winston, 2 prijzen heeft ontvangen voor haar 'excellentie' in de journalistiek. Dit naar aanleiding van haar twee anti-charedische artikelen over vermeende kindermishandeling binnen charedische families en tegen de Borough Park Shomrim. Er vond gretig aftrek van deze artikelen.

Ondertussen heeft de gemeenschap een actie tegen de Post opgezet middels een petitie en hebben zich zondag verzameld in het Brooklyn's Borough stadhuis om een excuses vanuit de Post te eisen.

Menachem Stark werd donderdag in Williamsburg ontvoerd en zijn lichaam is ernstig verbrand terug gevonden in een Great Neck Dumpster in de buurt van een tankstation. Miljonair Stark was een chassidische vastgoedontwikkelaar en behoorde tot de Satmar chassidische gemeenschap .

Yitzy Stark erkent dat zijn broer betrokken was bij een aantal grote vastgoed deals, maar zei dat de familie van geen kwaad bewust is dat er kwaad bloed aangezet zou zijn dat toe geleid zou hebben tot ontvoering en moord.

Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.