3 Chesjwan 5781 | 21 October 2020
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
ElBaradei vreest escalatie conflict met Iran
Publicatiedatum: Tuesday 29 May 2007 Auteur: De Redactie | 869 keer gelezen
Iran, Verenigde Staten, Nucleaire dreiging »
Luxemburg - Mohamed ElBaradei, het hoofd van het Internationaal Atoomagentschap, waarschuwt voor een escalatie van het conflict met Iran over atoomenergie. Teheran kan over drie tot acht jaar een atoombom produceren. ElBaradei zei te vrezen dat Iran uit is op een confrontatie met de internationale gemeenschap door zijn nucleaire programma te versnellen.

Het IAEA meldde woensdag dat Iran de verrijking van uranium heeft geïntensiveerd en dat het moeilijker controle kan uitoefenen op het atoomprogramma. ElBaradei zei op een conferentie in Luxemburg dat zijn hoogste prioriteit is te voorkomen dat Iran op industriële schaal uranium kan gaan verrijken. Hij drong erop aan dat Iran en het het Westen zo snel mogelijk de onderhandelingen heropenen om een groot conflict met Iran te vermijden. ElBaradei riep de internationale gemeenschap in dat verband op snel een dialoog aan te gaan met Iran. Teheran op zijn beurt moet zijn nucleaire activiteiten opschorten, zoals de Veiligheidsraad van de VN dat heeft geëist in een resolutie.

De Verenigde Staten hebben donderdag formeel bezwaar aangetekend tegen de suggestie van ElBaradei dat Iran een klein gedeelte van zijn uraniumverrijkingsprogramma zou mogen behouden. Hij gaf daarmee indirect aan dat het atoomprogramma niet meer kan worden teruggedraaid. De VS willen in overleg met bondgenoten nieuwe sancties tegen Iran, zo zei president Bush donderdag. Hij zei minister van Buitenlandse Zaken Rice daartoe opdracht te hebben gegeven.

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad zei donderdag het atoomprogramma te zullen doorzetten. ‘Het Westen kan niet voorkomen dat Iran een wereldmacht wordt.’
Copyright © 2007 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2020 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.