23 Tisjri 5782 | 28 september 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Voetbalclub zonder ruggenraat: Afzeggen? Dat is te gemakkelijk gedacht!
Publicatiedatum: dinsdag 07 januari 2014 Auteur: De Redactie | 949 keer gelezen
Antisemitisme binnenland, Antisemitisme buitenland, Gezondheid en sport »
Vitesse is naar de Verenigde Arabische Emiraten afgereisd voor een trainingskamp, maar Dan Mori ontbreekt. De verdediger heeft een Israëlische achtergrond en kreeg daardoor te horen dat hij niet welkom is in het land. Dat de rest van de Vitesse-selectie wel gewoon is afgereisd naar Abu Dhabi, heeft voor de nodige kritiek gezorgd. "Nu accepteren ze jodenhaat van de Emiraten. Laf", zei Geert Wilders bijvoorbeeld. Hij is van mening dat Vitesse thuis had moeten blijven.

Vitesse oogstte veel kritiek met deze houding, die algemeen als laf werd gekenschetst. CDA-kamerlid Pieter Omtzigt noemde dit “onbegrijpelijk” en de PVV stelde Kamervragen over het voorval. De verklaring dat Vitesse ‘wegblijft van politiek en religie, wij zijn een voetbalclub’, werd niet geaccepteerd, zeker niet omdat Vitesse naar eigen zeggen een contract had waarin stond dat alle spelers een visum zouden krijgen. “Als je dan besluit toch te gaan wanneer die afspraak wordt verbroken, dan bedrijf je dus politiek,” zei Omtzigt. CIDI-directeur Esther Voet vond het van ‘weinig teamgeest’ getuigen dat Vitesse een speler achterliet. “De club had zo sportief moeten zijn om niet te gaan.” De Israelische ambassade sprak ronduit van ‘discriminatie in de sport’ en noemde deze triest.

Maar volgens Vitesse is dit allemaal veel te gemakkelijk gedacht. Maar door de verplichtingen staat het teambelang voorop. "Dat heeft Mori zelf ook gezegd," liet de voetbalclub monde Esther Bal weten. Volgens Bal had Vitesse aanvankelijk te horen gekregen dat Mori gewoon het land in mocht, maar kreeg de club een dag voor vertrek plotseling te horen dat de verdediger toch niet welkom was. "Als we toen besloten hadden niet te gaan, verstoort dat onze voorbereiding op de tweede seizoenshelft. Dat was dus geen optie", zegt Bal.

‘Elke voetballer overal moet kunnen spelen zonder welke vorm van discriminatie dan ook’, zo reageert FIFA in een verklaring op het uitsluiten van Mori.

Wel visa voor andere sporters
Andere Israelische sporters kregen, vaak onder druk van internationale sportbonden, wél een visum. Dat tijdig, dat wil zeggen vóór het evenement,  ingrijpen door internationale sportbonden wel effect heeft, ook bij de VAE, blijkt uit diverse voorbeelden van Israelische sporters die wel werden toegelaten, vaak na ingrijpen van hun internationale bonden.

Zwembond FINA
Afgelopen oktober nog kregen Qatar en de VAE een uitbrander van de internationale zwembond FINA en van de IOC. De Israelische zwemster Amit Ivri (in een team dat dus wél een visum had gekregen!) won brons in Dubai en zilver in Qatar. Maar op het scorebord werd niet de Israelische vlag getoond maar een wit vlak, en ook tussen de virtuele vlaggen die op het water werden geprojecteerd verscheen er bij haar een wit vlak. Zij kwam in de uitingen van de organisatie ook niet uit Israel, maar uit “IRS”. Races waarin Israeli’s mee zwommen werden soms niet omgeroepen.  FINA en de IOC waarschuwden Dubai en Qatar en verzekerden dat ‘dit niet meer mag gebeuren’.

Tennisbond
Toen in 2009 de VAE de Israelische tennisster Shahar Pe’er een visum voor Dubai weigerden, tegen de regels in van de Women’s Tennis Association in, kregen de VAE een boete. Een week en een hoop ophef later kreeg de Israelische tennisspeler Andy Ram dat visum wel.

Schaakbond FIDE
Een paar weken voor het incident met Vitesse kreeg het Israelische jeugdschaakteam wel visa om te spelen in hetzelfde Abu Dhabi dat Mori weigerde. Wel werd ook toen overal de Israelische vlag weggepoetst, en stonden de spelers niet te boek als Israelisch: bij hun naam stond FIDE, Féderation Internationale des Échecs. Deze internationale schaakbond speelde ook een rol bij het toelaten van de jonge Israeli’s, die zich in oktober hadden gekwalificeerd door het Europese schaakkampioenschap voor onder de 10 te winnen. Zij werden toegelaten tot de VAE nadat de Israelische schaakfederatie had gewaarschuwd dat FIDE het hele toernooi zou afgelasten als het Israelische team niet mee mocht doen.

VAE: 'Communicatiefout'
Volgens de ambassade van de Verenigde Arabische Emiraten in Den Haag heeft het land geen aanvraag gekregen van de Israëlische voetballer Dan Mori van Vitesse om de VAE te bezoeken. Vitesse-woordvoerster Ester Bal ontkent dat en zegt dat de Arnhemse club wél een aanvraag heeft ingediend.
Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.