4 Siewan 5781 | 15 mei 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Geheime locatie van het paleis van koning David wordt officieel onthult
Publicatiedatum: woensdag 08 januari 2014 Auteur: Redactie | 826 keer gelezen
Redactie, Archeologie »

Vorig voorjaar hebben wij bericht dat het Israëlische Hebreeuwse dagblad Rishon Makor berichtte dat er een belangrijke archeologische vindplaats in de Judese heuvels ten zuiden van Jeruzalem wordt geheim gehouden door de regering. De locatie van dit belangrijke archeologische vondst zal vrijdag 17 januari worden onthuld. Het zou om een pilaar gaan, dat zou hebben toebehoord aan een paleis van de meest gevierde koning van Israël - Dawied Hamalech [Koning David] – dat door Binyamin Tropper van Kfar Etzion Field School in Nahal Refaim is gevonden.

"De redenen waarom het officieel verzwegen is, is niet helemaal duidelijk," schreef de krant Makor Rishon toen de vondst voor het eerst werd aangekondigd, "een aantal autoriteiten in Israël hebben besloten om de vondst te verzwijgen, die juist een doorbraak betekende in de perceptie van de periode van Dawied Hamelech, zijn zoon Sjlomo en van het hele Judese koninkrijk."

Vreemd genoeg, toen de directeur van de Kfar Etzion Field School - Yaron Rosental - contact opnam met de IAA [Israel Antiquities Authority, de officiële archeologische instelling van Israël], werd er gezegd: "Heel goed Yeron, maar we zijn er al van op de hoogte. Vergeet de hele zaak en hou je mond."

Wat bleek, IAA wist van deze vondst al 18 maanden voordat Binyamin Tropper het ontdekte.

Volgens Rosental is opgraving waarschijnlijk de eerste stap voor het blootleggen van een compleet paleis en wellicht een hele wijk uit de periode van de Judese koningen. "Voor de eerste keer in de geschiedenis lijkt het dat we een compleet paleis hebben gevonden," zei hij, "degenen die hier leefden, waren niet bewust van het bestaan van dit paleis. In plaats dat zij – zoals gewoonlijk – met behulp van deze stenen een nieuw gebouw bouwden, liet men het intact. De details zijn geweldig."

De IAA bevestigde de vondst en meldde dat het om een heel belangrijke vondst gaat dat lijkt te dateren uit de periode van de koningen van Juda. Echter, voegt de IAA er aan toe, ligt de vondst nogal "gevoelig" wat een serieuze en verantwoordelijke omgang vereist.

De vondst lig aan de beoogde route waar het laatste stukje van de veiligheidsmuur gebouwd zal worden om Jeruzalem te beschermen. Om ervoor te zorgen dat de pilaar uit de handen blijft van de Palestijnse Autoriteiten, heeft de IDF aangeboden de IAA te helpen om de pilaar naar de door de wereld erkende stukje Israël te slepen, omdat het in een 'omstreden gebied' zal liggen.

 

 

Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.