22 Sjewat 5782 | 24 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Oud-generaal en premier Ariel Sharon overleden
Publicatiedatum: zaterdag 11 januari 2014 Auteur: Brabosh | 995 keer gelezen
Gaza, Gush Katif, Ariel Sharon, Intifada, Media_Politiek, Media_samenleving »

Heden namdidag is oud-IDF generaal en premier van Israël Ariel Sharon overleden. Volgende maand zou hij 86 jaar zijn geworden. Na zijn beroerte in 2006 heeft de Duitstalige TV-redactie van Israel Heute met historische originele opnamen een portret samengesteld van Sharon. Israel Today Nederland schrijft: “Hij werd beschouwd als een taaie vechter, maar hij hield ook van vioolspelen.“

Wel ja, Sharon was dus ook maar een mens van vlees en bloed en helemaal niet die meedogenloze booswicht zoals hij werd omschreven in de westerse media. Ariel Sharon is beslist één van de grootste leiders van Israël, maar ook een van de meest controversiële. In binnen- en buitenland werd hij een ‘Havik‘ genoemd omwille van zijn soms harde standpunten.

Nochtans was het diezelfde vermeende ‘Havik’ die in 2005 zijn ‘disengagement‘ plan voorstelde en liet uitvoeren. De Havik was een Duif geworden. Dat plan omhelsde de eenzijdige terugtrekking van Israël uit de Gazastrook, de feitelijke ontmanteling van Gush Katif en de gewelddadige uitzetting in augustus 2005 van ca. 10.000 Joden uit de Strook zonder dat daarvoor in ruil ook maar iets werd gevraagd aan de Palestijnen.

Exodus in Gush KatifMet zijn ‘disengagement’ -plan voor Gaza hoopte premier Ariel Sharon hiermee de gewelddadige Gazaanse Palestijnen van de terreurorganisatie Hamas die de Strook controleerde, wat milder te stemmen en aldus een opening te creëren waarin terug ruimte zou komen waarin het vredesproces hervat zou kunnen worden. Een grote vergissing zo zal dra blijken en die aan beide zijden het leven van velen zal kosten.

Hamas echter, beschouwde Israël’s terugtrekking als een teken van zwakte en riep prompt de overwinning op de Joodse staat uit. De raketaanvallen, mortieren en terreuraanslagen namen opnieuw in alle hevigheid toe, want Hamas droomde reeds hardop van de uiteidenlijke vernietiging van de Joodse staat. Die geweldstoename zal uiteindelijk leiden tot militaire zelfverdedigingsoffensieven van Israël tegen Hamas en Co. Een eerste maal in december 2008 (Operation Cast Lead) en kreeg nog een vervolg in november 2012 (Operation Pillar of Defense).

Epiloog: Nauwelijks vier maanden nadat Sharon de laatste Jood uit Gaza liet verdrijven, kreeg hij enkele beroertes kort na elkaar om op 6 januari 2006 definitief in een coma te vallen. Zijn stommiteit was hem blijkbaar niet in de kleren gaan zitten. Sommigen zagen daar zelfs de straf van de Almachtige in. Persoonlijk heb ik het Gaza debàcle van Gush Katif bijgeschreven in het Grote Blunderboek van Israël. Zulke dingen gebeuren nu eenmaal als je politici teveel macht geeft en het volk te weinig inspraak.

Toen Ariel Sharon in volle verkiezingscampagne voor het premierschap op 28 september 2000 de Tempelberg in Jeruzalem bezocht, die door de Palestijnen als “verboden voor Joden” -gebied wordt beschouwd, werd dit zogenaamd ‘controversiele bezoek’ door het Palestijnse leiderschap als een geschenk uit de hemel ontvangen. Met beide handen werd dit aangegrepen als excuus om het vredesproces met Israël af te breken en de 2de Intifada te beginnen.

Die Intifada bleek trouwens door de Palestijnse leider Yasser Arafat al veel eerder voorbereid, zelfs temidden van de onderhandelingen met toenmalig premier Ehud Barak olv. president Bill Clinton en met Israël ei zo na een vredesakkoord werd bereikt! Arafat bleek al een tijd op zoek naar een excuus om onder dat nakend akkoord onderuit te komen en Sharon gaf hem dat cadeau door op de Tempelberg te verschijnen.

Dat was niet bijster snugger van Sharon. Maar anderzijds heeft dit incident (onmiddellijk gevolgd door het afspringen van de vredesonderhandelingen) Israël wel behoed voor de gevolgen van een bar slecht vredesakkoord. En beter geen vredesakkoord met de 
Palestijnen dan een slecht.

Lees HIER verder over zijn levensloop.
Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.