5 Tewet 5782 | 09 december 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Bar mitswa voor een jongen uit Gaza
Publicatiedatum: woensdag 15 januari 2014 Auteur: Redactie | 1.530 keer gelezen
Gaza, Redactie, Maatschappij, Sharia, kidnapping, Be'er Sheva, Bar/Bat Mitswa, Media_samenleving »

Afgelopen dinsdag heeft een ongewone bar mitswa plaats gevonden voor een jongetje dat in Gaza is opgegroeid. Zijn moeder is een Joodse vrouw die tot een huwelijk met een Arabier is misleid. Samen met haar kinderen is onlangs erin geslaagd om uit de gewelddadige handen van haar man te ontsnappen om een nieuw leven te starten als Joden.

"Ik heb jarenlang als een moslim geleefd," vertelt de jongen die bar mitswa is geworden, "maar vandaag sta ik als lid van de trotse Joodse hedendaagse jeugd. Ik zal al die dagen en nachten dat ik wist dat ik Joods was, maar leefde als een moslim in Gaza, nooit meer vergeten." Zonder enige binding met het Jodendom, leefde de jongen met zijn Joodse moeder L. en Arabische vader A. in Gaza. Dank zij de Yad L'achim is hij definitief uit zijn nachtmerrie gehaald.

Hoe het begon
Toen L. 14 was, maakte zij alijah van de moslimstaat Uzbekistan naar Israël. Haar familie besloot te wonen in Ofakim, wat tussen Be'er Sheva en Gaza ligt. Toen ze 16 was, ging ze aan de slag bij een verpakkingsorganisatie werken om haar familie financieel te steunen. Daar ontmoette zij de 17-jarige A. uit Gaza, die daar illegaal werkte. Hij verborg zijn afkomst.

Ondanks alle waarschuwingen van de mensen om haar heen, werd L. misleid tot een huwelijk met A. Hij kocht veel cadeautjes en beloofde haar een rijk leven, omdat hij beweerde dat zijn familie land en fabrieken zou bezitten. "Hij beloofde mij dat hij van me zou houden. Ik was gelukkig," herinnert L., "Wat heeft een meisje op die leeftijd nou nog meer nodig? Hij verkocht me ontelbare leugens waarvan ik ieder woord geloofde."

Hoewel zij een choeppa wilde [Joodse bruiloft], trouwden zij onder een auspiciën van een zogenaamde advocaat. Die bleek een 'qadi' te zijn, een rechter van de Sharia. Door te trouwen middels een sharia-islamitische rechtbank, werd L. automatisch een moslima.

Waarheid onthuld, geweld geopenbaard
Een maand later kreeg zij haar eerste zoon. In de derde maand van haar zwangerschap, vertelde A. dat hij een Arabier uit Gaza was en dat zijn ouders arm waren. Zijn familie van 20 leden leefden in 2 kamers en zij sliepen op de vloer.

Tegen het einde van de zwangerschap begon A. haar te bedreigen, emotioneel te mishandelen en te slaan. In die periode werd hij door Shin Bet, de binnenlandse veiligheidsdienst, opgepakt en gevangen gezet.

Om de paar uur werd L. door A. vanuit de gevangenis gebeld en sommeerde haar naar hem toe te komen. 40 dagen na de geboorte van haar eerste kindje, maakte L. de noodlottige beslissing om met haar baby naar Gaza te reizen. Zij werd wederom overtuigd met de leugen dat zij in het huis van haar schoonouders als een prinses behandeld zou worden.

L. ging in het vluchtenkamp wonen en was geshockeerd over de verlatenheid en verwaarlozing die zij aantrof. Na een week begon de moeder van A. haar te mishandelen wanneer A. niet thuis was. De kinderbijslag, die L. ontving, joeg hij maandelijks erdoor heen voor zijn eigen entertainment.

Het paar kreeg nog 2 kinderen erbij en de situatie werd gewelddadiger en gevaarlijker. Uiteindelijk wist L. te vluchten en uit Gaza te ontsnappen. Yad L'Achim ontfermde zich vervolgens over haar en de kinderen. Zij hielpen haar en haar kinderen ook terug te keren tot het Jodendom. Ze werden emotioneel als op financieel vlak in alle opzichte gesteund.

Echter, toen de organisatie hoorde dat ze moeite had met het regelen van de bar mitswa voor haar zoon, verzamelde Yad L'Achim geld middels donaties en dinsdag vond de bar mitswa in Be'er Sheva plaats.
"Nu zijn wij Joden," zei een zichtbaar emotionele L. "We zijn een nieuw leven begonnen, en ik hoop dat andere vrouwen niet zullen vallen in val van zogenaamde 'rijke mannen' zoals ik dat deed."

Vooral bij messiaanse gelovigen is Yad L'achim berucht, omdat het een anti-evangelisatie organisatie is die tevens als doel heeft beoogd ontvoerde vrouwen uit diverse gevaarlijke omstandigheden te redden. Ook deze Joodse vrouw is samen met haar kinderen door Yad L'achim geholpen om een compleet nieuw leven op te starten. Dit verhaal is geen opzichzelf staande feit.

Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.