15 Aw 5781 | 24 juli 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Peiling: 13% van de Polen denkt dat het bloedsprookje waar is
Publicatiedatum: maandag 27 januari 2014 Auteur: Redactie | 1.300 keer gelezen
Redactie, Maatschappij, Antisemitisme binnenland, Antisemitisme buitenland, Peilingen en Statistieken, Bloedsprookje, quenelle »

De World Zionist Organization [WZO] heeft onlangs een peiling afgenomen onder de Poolse bevolking. De resultaten van deze peiling is vlak voor de Internationale Holocaust Dag gepubliceerd. Deze resultaten bewijzen dat antisemitisme in Polen nog steeds springlevend is.

Het onderzoek wees uit dat 63% van de ondervraagden gelooft dat er een Joodse samenzwering controle uitoefent over de banken en de internationale media. 18% gelooft dat Joden verantwoordelijk zijn voor de dood van de christelijke messias en 13% geloven stellig dat zij denken dat Joden bloed van christenen gebruiken voor rituele doeleinden.

Ook onthult het onderzoek de anti-Israelische sentimenten onder de Poolse bevolking. Zo meent 35% dat Israël zich door niet en niemand laat tegenhouden om haar doelen te behalen. 21% antwoordde 'ja' op de vraag of Israël dezelfde houding ten opzichte van Palestijnen aanmeet zoals Hitler de Joden tijdens de Sjoa behandelde [wat overigens ook onder de linkse Kamerleden leeft].

Ya'akov Hagoel, hoofd van WZO, is ongerust. "Ik ben geschokt dat in 2014, 70 jaar na de Sjoa, vele Joden wereldwijd, en met name in Warschau, leven onder de terreur van antisemitische vooroordelen van extremisten."

Hagoel geeft als voorbeeld de omgekeerde nazi-groet de 'quenelle', het afbranden van Joodse gebouwen, het ontheiligen van begraafplaatsen en andere antisemitisch geweld "die niet over het hoofd gezien mogen worden," voegt hij aan zijn verklaring toe.

Hagoel is van mening dat de Europese overheden verantwoordelijk zijn voor het toenemende antisemitisme in hun respectievelijke landen. "In de afgelopen jaren is er duidelijk sprake van een aanzienlijke stijging van antisemisite in Europa," legt hij uit.

"Vreselijke vormen van antisemitisme wereldwijd is orde aan de dag, met name in Warschau. De WZO roept de Israëlische regering op om al hun invloed uit te oefenen waardoor de Europese overheden onder druk worden gezet, zodat zij erkennen dat antisemitisme werkelijk bestaat, maar dat zij zich ook preventief gaan opstellen."
"Het is onvoorstelbaar dat een democratie terreur en geweld tegen Joden tolereert en deze zelfs onderschat omdat het maar om Joden gaat," besluit hij.

Voor de Sjoa leefde de grootste Joodse gemeenschap van Europa in Polen. 90% van deze gemeenschap is tijdens de Sjoa vermoord. We spreken hier over meer dan 3.000.000 Poolse Joden.

Eerder deze maand heeft de een Katholieke kerk in Polen, na protesten van zowel katholieken als Joden, een schilderij onthult die zij sinds 2006 verborgen heeft gehouden. Het gaat om een schilderij waarop Joden worden afgebeeld die christelijke kinderen vermoorden. Het is dus een afbeelding van het verwerpelijke klassieke antisemitische bloedsprookje.

We moeten helaas steeds vaker concluderen, naar aanleiding van de statistieken van het Bureau van de Europese Unie voor de grondrechten, dat er sprake is van een torenhoge aantal antisemitische incidenten binnen de Europese grenzen. Maar liefst 66% van de Europese Joden meenden daardoor ook in 2013 dat het antisemitisme hun leven sterk beïnvloedt.

Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.