17 Chesjwan 5782 | 23 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Oekraïne: ‘tegen Joden en Russen’
Publicatiedatum: vrijdag 31 januari 2014 Auteur: Redactie | 945 keer gelezen
Redactie, Nazi's, Antisemitisme buitenland, Europese Unie, Oekraïne »
Er zijn al weken grootschalige protesten gaande in Oekraïne, die regelmatig gewelddadig worden. Er zijn inmiddels een aantal doden gevallen.

De onrust in naar aanleiding van het feit dat president Viktor Jaoekovitsj weigert een akkoord met de Europese Unie te tekenen. In plaats daarvan zoekt hij toenadering met Rusland. Zijn tegenstanders hebben geëist dat hij moet opstappen.

Echter hier blijft het niet bij. Zo is de pro-neonazistische Svoboda-partij [wat 'Vrijheid' betekent], die tijdens de laatste nationale verkiezingen in 2012 maar liefst 12% van de stemmen kon binnenhalen, erg druk om het vuur aan te wakkeren. Hun partijleider Oleh Tiahnibok wilt een vervroegde verkiezingen aankondigen voor zowel het parlement als voor het presidentschap.

Omdat de Joodse gemeenschap van de Oekraïense bevolking de schuld krijgt van deze protesten, meent de een woordvoerder van Svoboda dat het daarom ook een strijd is tegen de Joden en de Russen. Zo is Erev Sjabbat twee weken geleden Dov Ber Glickman [28] neergestoken in Kiev. Dit gebeurde vlak bij zijn plaatselijke Kolel nadat hij de Podolski sjoel verliet. Hij heeft heel veel bloed verloren. De daders sloegen op de vlucht. Deze steekpartij was het tweede incident binnen een week, want 6 dagen voor dit incident, werd een Joodse leraar door 4 mannen midden op straat in elkaar geslagen.
De Joodse gemeenschap heeft hun eigen jongeren opgeroepen niet te bemoeien met de ongeregeldheden.

Tijdens de Holocaust werden in Oekraïne 1,7 miljoen Joden vermoord. Tegenwoordig wonen er nog maar 300 000 Joden, waaronder enkele kleinkinderen van Rav Brodman sjlita, die een weeshuis draaien. Christenen Voor Israël heeft een hulpactie opgezet om de Joden in de Oekraïne bij te staan. Je kunt online veilig doneren.

 

Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.