'Ik heb mijn parochianen opgeroepen het stadscentrum en ook de hele stad (Kiev) te verlaten en, indien mogelijk, uit Oekraïne te vertrekken', citeerde de Israëlische krant Haaretz de rabbijn. 'Ik wil het lot niet tarten, maar er zijn constant waarschuwingen over mogelijke aanvallen tegen Joodse instellingen', haalde een andere krant, Maariv, hem aan. Zijn joodse school heeft Asman al laten sluiten.

Ook de Israëlische ambassade in Kiev heeft Joden in Oekraïne gewaarschuwd vooralsnog hun woningen niet te verlaten. De voorbije weken zijn Joden in Kiev herhaaldelijk door 'onbekenden' aangevallen.

Volgens officiële Israëlische cijfers leefden er in 2012 ongeveer een kwart miljoen Joden in Oekraïne. In de jaren 90, na de implosie van de Sovjet-Unie, hebben ongeveer evenveel Joden het land verlaten, richting Israël.

Met name de tot de oppositie behorende partijen/bewegingen Svoboda (Vrijheid) en Pravy Sektor (Rechtse Sector) zijn, afgaande op forse uitspraken van hun leiders, niet enkel fel nationalistisch, maar ook virulent anti-Russisch en antisemitisch.