18 Tisjri 5782 | 23 september 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
De Leeuwenpoort, één van de zeven poorten van Jeruzalem
Publicatiedatum: donderdag 27 februari 2014 Auteur: Brabosh | 1.463 keer gelezen
Jeruzalem [Al-Quds], Geschiedenis/Gebeurtenissen, Archeologie, Zesdaagse Oorlog »
De Leeuwenpoort in 1844, wellicht één van de oudste foto’s [bron]

De indrukwekkende muren rondom de Oude Stad van Jeruzalem werden in 1542 ndgj. gebouwd door het Ottomaanse Rijk onder de rechtstreeks supervisie van Sultan Suleiman de Grote die Jeruzalem bestuurde van 1520 tot aan zijn dood in 1566. Alles samen werden er 43 bewakingstorens gebouwd en 11 poorten waarvan er tegenwoordig nog zeven open zijn. Eén van die zeven poorten is de Leeuwenpoort, van oudsher de Schapenpoort genoemd ten tijde van Koning David. De Leeuwenpoort geeft uit op het Moslim Kwartier van de Oude Stad en wordt door de moslims Bab Sittna Mariam genoemd, door de christenen Sint Stevenspoort en door de Joden Jehoshaphat Poort.

De Leeuwenpoort bevindt zich in de oostelijke muur en markeert het begin van de Via Dolorosa, de traditionele christelijke opvatting van de laatste gang van Jezus uit de gevangenis naar zijn kruisiging.

lion3In de buurt van de boog van de poort zijn links en rechts twee afbeeldingen van luipaarden (of panters), vaak verward met leeuwen (plaatje rechts.) Ze werden er door sultan Suleiman geplaatst om de nederlaag van de Mamelukken in 1517 door de Ottomanen (Turken) te gedenken.

De legende wil dat Suleimans voorganger Selim I droomde van leeuwen die hem gingen opeten, vanwege zijn plannen om de stad met de grond gelijk te maken. Hij werd gespaard na de belofte om de stad te beschermen door het bouwen van een muur om de stad. Dit leidde ertoe dat de leeuw het heraldieke symbool werd van Jeruzalem. Jeruzalem was echter al sinds bijbelse tijden de hoofdstad van het koninkrijk Juda, waarvan de leeuw het symbool was.

700 jaar recentste vreemde bezetting van Jeruzalem in een notendop
Het (Egyptische) Sultanaat van de Mamelukken bezette Jeruzalem van 1250 tot 1517 en werd opgevolgd door de Ottomanen (Turken) die Jeruzalem 400 jaar lang bezet zullen houden tot het Britse leger hen zal verdrijven in 1917, die op hun beurt Jeruzalem in handen zullen houden tot aan de onafhankelijkheid van Israël op 14 mei 1948.

Overigens is Jeruzalem nooit de hoofdstad geweest van een ander volk behalve dan van de Joodse staat. Die werd na de laatste Joodse opstand van Bar Kokhba (132-136 na Chr.) met geweld vernietigd door de Romeinse bezetter. Jeruzalem was ook nooit de hoofdstad van een of ander mytisch ‘Palestina’ of een eventueel equivalent ervan.

Palestina was in het beste geval een omschrijving of aanduiding van een gebied maar was nooit een land of natie en had dus ook nooit een hoofdstad. De eis van de Palestijnen om Jeruzalem de hoofdstad van Palestina te maken heeft dan ook geen enkel historisch fundament.

leeuw14a
De Leeuwenpoort omstreeks 1860 – ‘stereoview’ of ‘stereocopisch‘ plaatje [bron]

leeuw03a
De Leeuwenpoort omstreeks 1865[bron]

leeuw12a
De Leeuwenpoort omstreeks 1865 [bron]

leeuw10a
De Leeuwenpoort omstreeks 1870 [bron]

leeuw06a
De Leeuwenpoort omstreeks 1880 [bron]

leeuw11a
De Leeuwenpoort omstreeks 1890 [bron]

leeuw15a
De Leeuwenpoort omstreeks 1890 – Turkse postkaart [bron]

leeuw07a
Ingekleurde foto van de Leeuwenpoort omstreeks 1900 [bron]

leeuw08a
De Leeuwenpoort omstreeks 1910 [bron]

leeuw13
Leeuwenpoort, 8 april 1920. Britse en Indische soldaten bewaken de Leeuwenpoort ten tijde van het Britse Mandaat voor Palestina. [bron]

leeuw09a
Leeuwenpoort tussen 1920 en 1925 ten tijde van het Britse Mandaat voor Palestina. Britse soldaten bewaken de Leeuwenpoort (achteraan op het plaatje) [bron]

leeuw02aIn volle Zesdaagse Oorlog. Soldaten van de Israëlische  55ste Paratroop Brigade marcheren via de Leeuwenpoort op 7 juni 1967 Jeruzalem binnen en rezen de Israëlische vlag boven op de Tempelberg. Na 19 lange jaren van Arabisch-Jordaanse bezetting was de stad eindelijk bevrijd. [bron]


Jeruzalem, 7 juni 1967. Een groot emotioneel moment voor het Joodse volk. Van links naar rechts: Commandant van Jeruzalem Uzi Narkis, minister van Defensie Moshe Dayan en Stafchef van het Leger Yitzhak Rabin, zijn zonet onder de Leeuwenpoort gestapt en betreden het oude stadscentrum van Jeruzalem.

Hiermede werd definitief een einde gemaakt aan 19 lange jaren van Arabische bezetting en tegelijk in één klap de illegale annexatie en islamisering van Jeruzalem door Jordanië ongedaan gemaakt. De stad werd door Israël opnieuw opengesteld voor alle religies. De Joden mochten terug in hun eigen hoofdstad wonen, werken en leven, zoals ze dat al meer dan drie duizend jaar lang hadden gedaan, behalve dan die wrange periode 1948-1967 toen geen Jood Jeruzalem niet meer binnen mocht. Onrecht werd weer recht getrokken. Dit Jeruzalem – wat de Arabieren, Obama en zijn westerse bondgenoten minachtend ‘Oost’-Jeruzalem blijven noemen ongeacht de historische realiteit – dit Jeruzalem geven de Joden nooit meer af!

leeuw04a
De Leeuwenpoort anno 2014

Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.