17 Chesjwan 5782 | 23 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Dierenartsen Groot-Brittannië verzoeken verbod op religieuze slacht
Publicatiedatum: donderdag 06 maart 2014 Auteur: Redactie | 1.036 keer gelezen
Sjechita [rit. Slacht], Brit Mila (besnijdenis), Redactie, Antisemitisme buitenland, Europese Unie, Scandinavië »

In navolging van Denemarken waar de religieuze slacht [sjchita] inmiddels is verboden, is ook in Groot-Brittannië de religieuze slacht in opspraak geraakt.

John Blackwell, de inkomende voorzitter van de British Veterinary Association [BVA], is begonnen met een heuse culinaire kruistocht tegen wreedheid naar dieren. Hij heeft opgeroepen de sjchita te verbieden. Ook de Islamitische halal komt er niet mee weg.

De Britse dierenarts beweert dat de dieren "door snee de enorme weefselschade in de nek zullen voelen. Zij zullen de aspiratie van bloed waarnemen wanneer zij ademen. Dit voordat zij het bewustzijn verliezen."

De voormalige opperrabbijn van Groot-Brittannië Jonathan Sacks is daar niet mee eens. Op het Britse Hogerhuis in januari heeft hij deze kwestie aangehaald en betoogde dat de sjchita is ontworpen "om de pijn bij het dier te minimaliseren. Verdoving door de pensschiettoestellen falen vaak bij de eerste poging. Volgens het rapport van de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid in 2004, falen de indringende en niet-penetrerende bouten waardoor ongeveer 10 miljoen dieren ernstig lijden."

In Nederland alleen al spreken wij over 50 miljoen onnodig dierenleed in de seculiere slacht per jaar. Dit betekent dat 10% van de geslachte dieren ernstig en onnodig lijden.

Scandinavië inmiddels een Joods-onvriendelijke omgeving

Naast de enorme antisemitisme in met name Zweden en Noorwegen, heeft Denemarken medio februari de sjchita en halal al in de ban gedaan. Hiermee was Denemarken het 5e Europese land die religieuze slacht heeft verboden.

Maar daar blijft het niet bij. Inmiddels is in heel Scandinavië de roep om ook de brit mila, de besnijdenis, te verbieden. Afgelopen september vroegen de ombudsmannen van Denemarken, Zweden, Noorwegen, Finland, IJsland en Groenland al om een verbod.

 

Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.