27 Kislew 5782 | 01 december 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Groep binnen de Europese Unie schrijft geschiedenis: 90% stemt tegen selectieve boycot van Israël
Publicatiedatum: vrijdag 07 maart 2014 Auteur: Brabosh | 1.235 keer gelezen
Boycot, Europese Unie, BDS (Boycott, Divestment and Sanctions) »
De boycot-Israëlgekte die momenteel weer links en rechts heeft toegeslagen, met name de obscene obsessie om Israëlische producten te boycotten en enkel en alléén Israëlische [!], moet het af en toe afleggen voor gezond verstand, zin voor kwaliteit en goede smaak. Op het plaatje hierboven maakt de Nederlandse supermarktketen Jumbo duidelijk dat ze zich niet gek laten maken door de desinformatiecampagne van de BDS anti-Israël beweging. Jumbo werd onlangs uitgeroepen tot winnaar van de publieksprijs ‘Beste Winkelketen 2012’, dat was reeds de 4de keer dat die prijs Jumbo te beurt viel. Wellicht “omdat ze zich in hun beleid laten inspireren door Israël.”

Voor het eerst is een met de Europese Unie verbonden partijpolitieke organisatie officieel naar buiten gekomen met een besluit tegen een selectieve boycot van Israëlische handelszaken in Judea en Samaria (Shomron ofte de ‘Westbank’).

De Europese Unie besloot verleden jaar om een selectieve bocyot van Israël toe te passen, met name de boycot van Israëlische producten die geproduceerd werden in de betwiste gebieden van Judea en Samaria. Dit in het licht van haar beleid om de aanspraken van de Palestijnse Autoriteit te steunen op de gebieden voorbij de staakt-het-vurenlijn van april 1949, ook gekend als de Groene Lijn of Obama’s predicaat de ‘pre-1967 lijn’, die door sommigen al erg voorbarig een ‘grens’ wordt genoemd, vooruitlopend op een definitief status akkoord.

Wat er ook van zij, op de conferentie van de Youth of the European People’s Party [YEPP/JEVP] heeft thans met een overweldigende meerderheid van zowat 90 procent gestemd tegen een selectieve boycot van de Joodse staat Israël. De JEVP is de jongerenafdeling van de EPP/EVP (Europese Volkspartij), een coalitie van centrum-rechtse Europese partijen.

De Europese Volkspartij [EVP] omvat een 40-tal partijen uit de Europese Unie met inbegrip van de partij van de Duitse kanselier Angela Merkel, de partij van de voormalige Franse president Nicolas Sarkozy maar ook christen democratische partijen zoals de Vlaamse CD&V, tegenwoordig geleid door Wouter Beke, alsmede het Nederlandse CDA onder leiding van Sybrand van Haersma Buma.

De EVP is de grootste partij in het Europese Parlement, in de Europese Raad en in de huidige Europese Commissie. Sinds 1990 en tot aan zijn overlijden in oktober 2013, werd de EVP voorgezeten door de Vlaamse christendemocraat Wilfried Martens (CD&V). Sindsdien is de Fransman Joseph Daul (UMP/Nicolas Sarkozy) de nieuwe voorzitter ad-interim.

De stemming tijdens de conferentie van de JEVP, die werd gehouden in de Hongaarse hoofdstad Boedapest, volgt op een jaar van gezamenlijke inspanningen door de Regionale Raad van Samaria om de Europese leiders te onderrichten over de realiteit van het Israëlische leven in het omstreden gebied van Samaria.

De Raad heeft vele buitenlandse VIP ‘s gehost tijdens tochten in het gebied en in september vorig jaar werd een historische conferentie gestart in het Europese Parlement ter ondersteuning van het recht van de Joden om te wonen en leven in Judea en Samaria.

Zoals bekend wil PA-president Mahmoud Abbas geen Joden hebben in een toekomstige Palestijnse staat, conform zijn Apartheidsbeleid ten aanzien van de Joden in het Midden-Oosten in het algemeen en in Israël/Palestina in het bijzonder.

Van defensief naar offensief
Samaria leiders hebben hun tevredenheid uitgesproken met het besluit van de JEVP. De EVP-vertegenwoordigers die hebben gestemd tegen de boycot ‘zijn Europa’s toekomstige leiders,’ zei adjunct Samaria Raad hoofd Yossi Dagan, eraan toevoegend: “Binnen een paar jaar zullen de meesten onder hen leden van Parlement en beleidsmakers worden.” De stemming “gaat om te laten zien dat degenen die hebben kennisgemaakt met de werkelijke situatie in Judea en Samaria zich met het gebied verbonden voelen,” zei hij.

Dagan en anderen had gesproken met vertegenwoordigers van de Europese Unie, hen waarschuwende dat een boycot van bedrijven in Judea en Samaria tienduizenden banen zouden kosten, waaronder die van vele duizenden Palestijnse Arabieren. Joden en Arabieren werken naast elkaar in de fabrieken van Judea en Samaria “in de vorm van echte coëxistentie die de Europese Unie predikt,” zei Dagan. De radicale linkse groeperingen in Israël die door de Europese Unie worden gefinancierd “beschadigen deze coëxistentie en creëren haat en geweld,” voegde hij eraan toe.

Dagan noemde het initiatief van de regioraad van Samaria een deel van een overgang ‘van defensief naar offensief.’ Leiders uit de regio maken zich steeds meer het initiatief eigen in het verklaren van hun stanpunt, legde hij uit, in plaats van zich gewoon te verdedigen tegen EU-initiatieven die vijandig staan tegenover de Israëlische gemeenschappen in het gebied.

Het hoofd van de regioraad, Gershon Mesika, kon zich daar eveneens in vinden. “De huidige Europese vijandigheid is geen eindpunt,” zei hij. “Met een heleboel werk en inspanning om Europa de echte situatie aan de grond te laten zien, kunnen we het bewustzijn veranderen.”

Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.