13 Aw 5780 | 03 augustus 2020
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Veel Oekraïense Joden willen naar Israël uitwijken
Publicatiedatum: zaterdag 08 maart 2014 Auteur: De Redactie | 696 keer gelezen
Antisemitisme buitenland, Europese Unie, Oekraïne »
Een ultraorthodoxe Jood in het Oekraïense dorp Anipoli

Er is een verandering gaande in de Oekraïne. Dat wordt ook binnen de Joodse gemeenschap gemerkt. Aan het hoofd van de oppositiebeweging staat naast Vitali Klitschko een man die eerder zijn antisemitisme openlijk verklaarde: Oleg Tjagnibok. De partij van de rechtse populisten won tijdens de laatste parlementsverkiezingen meer dan tien procent van de stemmen. 

Volgens opperrabbijn Moshe Reuven Azman is de situatie in Oekraïne zeer gespannen. ‘We staan aan de rand van oorlog met Rusland. We zijn allemaal bezorgd. We hopen op een wonder en bidden in onze synagogen.’

Onder Azmans leiding organiseert de Joodse gemeenschap vluchten naar Tel Aviv voor de bij schermutselingen gewond geraakte personen. In Israël zullen zij medische zorg ontvangen.

‘De Oekraïense ambassadeur in Israël is deze vluchten begonnen en we zullen hem bij dit project ondersteunen’, zei Rabbi Azman. Hij heeft zijn gemeente gevraagd het centrum van Kiev en zo mogelijk het land te verlaten. De angst voor antisemitische aanvallen leeft onder hen. In de Oekraïne zijn momenteel meer dan 200.000 Joden woonachtig.

Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2020 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.