23 Kislew 5782 | 27 november 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Aanhouding wapenschip onthult Iraanse leugens
Publicatiedatum: zondag 09 maart 2014 Auteur: De Redactie en Brabosh | 1.019 keer gelezen
Chamas, Iran, Terrorisme, IDF, Flotilla, Syrië, Shimon Peres, Wapensmokkel, Binyamin Netanyahu, Benny Gantz, Media_antisemitisme, Media_Politiek »

Vergrootte afbeelding, klik hier.

In de vroege ochtend van woensdag, 5 maart 2014 hebben soldaten van de elite eenheid Shayetet 13, een bijzondere strijdmacht van het Israëlische Leger (IDF), in de Rode Zee een grote Iraanse scheepslading met wapens onderschept die bestemd was voor de terreurgroepen in de Gazastrook. Het koopvaardijschip ‘Klos-C”, dat vaarde onder de Panamese vlag, werd onderschept om 5 uur in de ochtend en de 17-koppige bemanning van het schip kon zonder veel weerstand overmeesterd worden.

Aan boord van het schip bevonden zich geavanceerde Syrische M-302 missiles, die een bereik hebben tot 200 kilometers en een explosieve lading hebben van 175 kilogram. De missiles waren verborgen in scheepscontainers die ook veel zakken cement ‘Grey Cement. Made in Iran‘ vervoerden.

Dat cement wordt door Hamas niet gebruikt om huizen te bouwen voor de eigen bevolking maar wordt in plaats van aangewend om smokkelstunnels aan te leggen, of tunnels van Gaza naar Israël om terreuraanslagen uit te voeren en ook om eventueel IDF-soldaten te ontvoeren en te gijzelen zoals Gilad Shalit, om die dan later om te ruilen voor veel Palestijnse gevangenen.

Een recent voorbeeld was de ca. 1,7 kilometer lange gebetonneerde tunnel die in oktober 2013 werd ontdekt en die vanuit Abbasan al-Saghira in de Gazastrook, een landbouwersdorp nabij Khan Younis, op een diepte van ca 18 meter uitkwam nabij de kibboets van Ein Hashlosha in Zuid-Israël in het gebied van de westelijke Negev.

Geavanceerde Syrische M-302 missiles bestemd voor Hamas en Co

Wanneer het door Israëlische speciale troepen opgebrachte vrachtschip met raketten de haven van Eilat bereikt, zal de wereld zien hoezeer ze wordt voorgelogen door de Iraanse leiders, benadrukte de Israëlische premier Benjamin Netanyahu, nadat Teheran elke betrokkenheid bij het wapentransport had ontkend. Momenteel is het schip, begeleid door Israëlische marine-eenheden, op de weg naar de zuidelijkste punt van Israël. Er geldt de hoogste alarmtoestand, omdat aanvallen op het vrachtschip niet worden uitgesloten.

De vloot moet langs de vijandige kusten van Soedan, Eritrea, Saudi-Arabië en het Egyptische Sinaï-schiereiland varen. Vanwege mogelijke raketaanvallen, wordt de vloot begeleid door een onbemande drone. De 'Klos C' en de begeleidende schepen zullen op zijn vroegst zaterdag aankomen in de haven van Eilat.

Cementzakken met het etiket ‘Grey cement – Made in Iran‘

Intussen heeft het leger meer bijzonderheden bekend gemaakt over de militaire operatie, die tot de ontdekking van de gevaarlijke Iraanse middellangeafstandsraketten heeft geleid. Maandenlang heeft de geheime dienst de route van de raketten gevolgd, totdat deze, verborgen onder zakken cement, met de 'Klos C' onderweg waren.

Bij de militaire actie, die het vrachtschip op omstreeks 1500 km van de Israëlische kust tegenhield, waren enkele honderden mariniers betrokken. Desondanks is het gelukt om de gehele operatie geheim te houden.

Israëlische troepen hebben nog meer filmmateriaal vrijgegeven, waarin te zien is hoe de elite-eenheden het vrachtschip 'Klos C' bestormen. De opnamen (zonder geluid) zijn gemaakt door de mariniers en laten zien dat de Israëli's aan boord kwamen zonder op verzet te stuiten.

De woordvoerder van het Leger vertelde dat de onderscheppingsoperatie verscheidene maanden eerder van start ging toen de inlichtingendienst van het IDF een transport ontdekte van Syrische M-302 raketten vanuit Damaskus naar Teheran via de Internationale Luchthaven van Damaskus. De agenten van intelligentiedienst vonden dit van bij het begin een vreemde zaak omdat de wapens gewoonlijk worden vervoerd van Iran naar Syrië en niet andersom.

De wapenlading werd vervolgens overgevlogen naar de haven van Bandar Abbas in Iran en op het schip de ‘Klos-C’ overgeladen. Het schip zette aanvankelijk koers naar de haven van Umm Qasr in Irak om daar containers bij te laden met zakken cement om daar de wapenlading mee te verbergen en zijn Iraanse origine te camoufleren. Nadien zette het schip koers naar de haven van Soedan vanwaar dan de wapens via het gebied van de Sinaï naar de Gazastrook zouden gesmokkeld worden.

De woordvoerder van het IDF, luitenant-kolonel Peter Lerner, zei dat ondanks dat ondanks de diepe meningsverschillen tussen Iran en Hamas, de wapenlading “bedoeld was voor alle terreurorganisaties met inbegrip van Hamas.” Zoals bekend ontstond een breuk tussen het sjiitische Ayatollah regime in Iran met het soennitische Hamas. De Hamasleiding, die tot aan de burgeroorlog haar buitenlands hoofdkwartier in Damaskus had, koos kort na het begin van de Syrische burgeroorlog de zijde van de rebellen die strijden om het regime van president Assad ten val te brengen, dat zoals bekend materieel, militair en financieel gesteund wordt door Iran. Als gevolg van die ‘verkeerde’ keuze werd Hamas door Assad uit Damaskus verdreven en is sindsdien op zoek naar een nieuw hoofdkwartier in het buitenland.

In een eerste reactie zei Hamas dat de onderschepping van het wapentransport een ‘stomme grap’ was. Taher Al-Nono, een adviseur van Hamaspremier Ismail Haniyeh, zei “Dit is een nieuwe Israëlische leugen om de blokkade van de Gazastrook te rechtvaardigen en te verlengen.”Als dit inderdaad een Iraans wapentransport naar Gaza was, en er is geen enkele  reden om daaraan te twijfelen tenzij ‘Palestijnse terroristen altijd de waarheid spreken‘, is dit inderdaad een stevig argument die de noodzaak van het handhaven van de blokkade van de Gazastrook rechtvaardigt.
Uiteraard zorgde de ontdekking van dit wapentransport voor de nodige commotie in de Israëlische politieke sien, en dat net op het moment dat Netanjahoe in de Verenigde Staten op bezoek was om het president Obama te spreken over de Iraanse nucleaire crisis en de voortdurende problemen tijdens de onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen in het kader van het vredesproces. Iran dat Syrische raketten levert aan de Palestijnen, is niet meteen het beste bewijs van de Palestijnse ‘goodwill’ om vrede te betrachten, integendeel.

De Israëlische minister van Defensie en voormalig stafchef van het IDF, Moshe Ya’alon zei over de interceptie van het Iraanse wapentransport:

“De Iraanse poging om wapens te trachten over te brengen naar de Gazastrook is een toegevoegd bewijs dat Gaza een terroristische entiteit is die onder Iraanse auspiciën zich voorbereid om diep in Israël toe te slaan.”

Commentaar vanuit de VS van premier Netanjhoe op het Iraans wapentransport


Premier Netanjahoe prees stafchef Benny Gantz en chef van de Mossad Tamir Pardo voor hun efficiënte werk en zei:

 

“Zoals het [Iran] besprekingen voert met [de wereldmachten], glimlachend en beleefdheden uitspreekt, is het dit zelfde Iran dat dodelijke wapens zendt aan terreurorganisaties… via een ingewikkelde netwerk van clandestiene wereldwijde activiteiten… om onschuldige burgers te kwetsen. Dit is het echte Iran en dit land mag niet beschikken over nucleaire wapens. Wij zullen verder doen wat nodig is om de Israëlische burgers te beschermen.”

 

President Shimon Peres echode de commentaren van de premier en riep Iran op om “te stoppen met bluffen” en vervolgde:

 

“Deze operatie onthult het ware gezicht van Iran dat het ene zegt maar precies het tegenovergestelde doet. Ze zetten een onschuldig gezicht op en zenden de meest gevaarlijke raketten naar een terroristische organisatie die onschuldigen doodt, een schending van het volkenrecht,” zei de president. “Iran moet dringend voor zichzelf uitmaken of het eindelijk de waarheid gaat vertellen en respect opbrengen voor het internationaal recht, of toegeven dat het allemaal slechts camouflage is en we we hun beleid of verklaringen niet kunnen vertrouwen. Hetzelfde geldt voor Hamas.”

De Israëlische marine heeft geleerd van de ramp met de 'Marvi Marmara': Toen dit Turkse schip de zeeblokkade van de Gazastrook wilden doorbreken, werd het geënterd door Israëlische mariniers. Er ontstonden ernstige botsingen met de zogenaamde vredesdemonstranten op het schip, waarbij negen van hen werden gedood, en Israël onder zware internationale kritiek kwam.

Nu was de Israëlische marine veel beter voorbereid op de overname van het schip. Elk risico moest worden vermeden. Een van de belangrijkste scenario's was een gevecht met gewapende Iraanse bewakers. Daarom werd er ook geoefend met terugtrekking en evacuatie.

De grootste zorg van Israël was dat mariniers van de speciale eenheid gewond zouden raken. Daarom werden de escorterende schepen beter uitgerust en waren enkele ruimten veranderd in militaire ziekenhuizen met moderne medische apparatuur. Daarom ook begeleiden tientallen artsen en paramedici het transport, en is zelfs een reddingshelikopter beschikbaar.

De Israëlische strijdkrachten hebben de gehele operatie volledig gedocumenteerd. Soldaten hebben de operatie vanuit verschillende hoeken met videocamera's opgenomen. Daarnaast droegen zowel Ram Rotberg, de commandant van de Israëlische marine die de operatie leidde, als stafchef Benny Gantz tijdens de gehele actie microfoons, die elk door hen gesproken woord registreerden.

De operatie kreeg de naam 'volledige onthulling'. De Israëlische marine heeft alles onthuld, zowel hun eigen acties als de explosieve vracht van de 'Klos C'.Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.