21 Chesjwan 5782 | 27 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Ook ultraorthodoxe joden moeten het leger in
Publicatiedatum: donderdag 13 maart 2014 Auteur: De Redactie | 828 keer gelezen
IDF, Maatschappij, Charediem, Media_Politiek, Media_samenleving, Talwet »
Vandaag is in Israel een omtreden wet aangenomen waarbij voortaan ook ultraorthodoxe joden dienstplichtig zijn. Met maar één stem tegen haalde de wet in het Israelische parlement een ruime meerderheid. Hiervoor waren de ultraorthodoxe joden vrijgesteld van de militaire dienstplicht.

Voorstanders van de wet, waaronder de middenpartij Yesh Atid, hopen hiermee dat de geïsoleerde groep meer integreert bij de rest van de samenleving. De wet treft bij de ultraorthodoxe joden een heikel punt. Jarenlang hoefden ultraorthodoxen niet in dienst omdat zij hun land zouden dienen door middel van gebeden en Thora-studie. Dit als behoud voor de joodse cultuur en erfgoed in Israel.

Hun hechte gemeenschap zou door de dienstplicht worden aangetast. Afgelopen maanden waren er naar aanleiding van deze wet verschillende protesten, tot ver buiten Israel. Nu de wet is doorgekomen ontkomen ultraorthodoxe joden ook niet aan de dienstplicht.

Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.