23 Tisjri 5782 | 29 september 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Letten die aan de kant van de nazi's vochten, hielden hun jaarlijkse parade
Publicatiedatum: maandag 24 maart 2014 Auteur: Redactie | 795 keer gelezen
Redactie, Nazi's, Antisemitisme buitenland, Europese Unie »

Kortgeleden moesten de Joodse gemeenschap en de grote Russische gemeenschap - goed voor een kwart miljoen Russen - oogluikend toezien dat ongeveer 1500 mensen in de Letse hoofdstad Riga een controversiële parade hielden.

Men staat met deze parade bij 16 maart 1991 stil, toen de opstand in 1944 tegen de Rode Leger mislukte. Veteranen van het Letse Legioen vochten toen aan de kant van nazi-Duitsland tegen de Sovjets in WOII en probeerden Letland uit de handen van de Sovjetten te houden.

AFP meldde dat verschillende leden van het parlement van de rechtse Nationale Alliantie partij, een partner in de regeringscoalitie, zich ook aan de parade sloten. Onder hen was ook Einars Cilinskis, die als minister van milieu na het evenement direct werd ontslagen. Premier Laimdota Straujuma had de ministers verboden mee te doen aan deze manifestatie.

Twee jaar geleden nog verbood Riga de jaarlijkse 16 maart parade. Riga zou van 8 verschillende organisaties aanvragen hebben ontvangen die op deze datum demonstraties of contra-demonstraties wilden organiseren. Riga zou ze toen allemaal verworpen hebben. Dit om "mogelijke provocaties en bedreigingen van de openbare veiligheid te vermijden".

Vorig jaar kwam de Letse president nog onder de Holocaust-herdenking uit waarvoor hij werd uitgenodigd deze met president Shimon Peres bij te wonen. Berzins assistenten beweerden namelijk dat Berzins te druk was.

De directeur van het Simon Wiesenthal Center – Efraim Zuroff – woonde samen met tientallen tegenstanders, enkele uit Duitsland - de protest tegen de Letse Waffen-SS parade.

Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.