23 Kislew 5782 | 26 november 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Palestijnen boos op Israël voor heropbouw van Tiferet Israël synagoge in Jeruzalem
Publicatiedatum: vrijdag 04 april 2014 Auteur: Brabosh | 1.280 keer gelezen
Jeruzalem [Al-Quds], Heilige Plaatsen, islamitische fascisme, Synagoge »
Skyline van Oost-Jeruzalem in de jaren 1920 van de vorige eeuw aan de vooravond van de Israëlische Onafhankelijkheidsoorlog 1947-1949. Het Joodse Kwartier met de twee beroemdste synagogen van de stad.

In 1948 werd Jeruzalem veroverd door het Jordaanse leger. De grootste synagogen, Tiferet (l.) en Hurva (r.), werden door het Jordaanse leger en het Arabische Legioen op 20 en 21 mei 1948 gedynamiteerd en het Joodse Kwartier compleet in de as gelegd. 56 andere synagogen en sjoels ondergingen hetzelfde lot en de Joden werden met geweld verdreven uit hun antieke hoofdstad en uit de West Bank en de millenia oude Joodse gebieden werden door de Arabische bezetter vervolgens Judenrein verklaard.
 
De Jordaanse commandant, majoor Abdullah el Tell (plaatje rechts), zal na de vernietiging van het Joodse Kwartier in de Oude Stad triomfantelijk uitroepen:

 
“The operations of calculated destruction were set in motion… I knew that the Jewish Quarter was densely populated with Jews… I embarked, therefore, on the shelling of the Quarter with mortars, creating harassment and destruction… Only four days after our entry into Jerusalem the Jewish Quarter had become their graveyard. Death and destruction reigned over it… As the dawn of Friday, May 28, 1948, was about to break, the Jewish Quarter emerged convulsed in a black cloud—a cloud of death and agony…”
 
“For the first time in 1,000 years not a single Jew remains in the Jewish Quarter. Not a single building remains intact. This makes the Jews’ return here impossible.”
 
“Voor de eerste keer in duizend jaar bevindt zich geen enkele Jood in het Joodse Kwartier. Geen enkel gebouw is nog intact. Dit maakt de terugkeer van de Joden hier onmogelijk.”
 
Maar hierin zal hij zich schromelijk vergissen.
 
Negentien jaar later werd Jeruzalem in juni 1967 tijdens de Zesdaagse Oorlog heroverd op de Arabieren en keerden de Joden terug naar hun heimat en naar hun 3.500 jaar oude hoofdstad.  In 2005 werd besloten om de Hurva synagoge in haar oorspronkelijke staat te herstellen en herop te bouwen met zoveel mogelijk gebruik van de restanten van 1948. Op 15 maart 2010 werd de synagoge plechtig ingewijd en schitterde opnieuw als nooit tevoren.
 
Lang werd geaarzeld om ook de Tiferet synagoge te herstellen omwille van de hoge bouwkosten. Het oorspronkelijke gebouw was 20 meter hoog en telde drie verdiepingen. Donaties van over de hele wereld stroomden toe en in december 2012 gaf het gemeentebestuur van Jerusalem haar fiat over de nieuwe bouwplannen om de Tiferet synagoge in haar oorspronkelijke staat in het Joodse Kwartier herop te bouwen.

 
Aldus begint de heropbouw van de beroemde Tiferet synagoge concreet vorm te krijgen. Die synagoge, die ook wel de Nissan Beck Sjoel wordt genoemd naar haar stichter de rabbijn Nissan Beck, zal met haar 26 meter zelfs een halve meter hoger worden dan de Hurva synagoge. Beide synagogen zullen samen boven de islamitische Rotskoepel en de Al Aqsa moskee op de Tempelberg uit torenen en dat vinden de moslims van Jeruzalem en de in de rest van de moslimwereld niet leuk. Iedereen in het Midden-Oosten weet natuurlijk dat de islamitische fallus nu eenmaal de grootste en de langste is op aarde en in de rest van het heelal. Ja toch?

Net zoals destijds de heropbouw van de Hurva synagoge is het ongenoegen bij de Palestijnen op de Westbank en in Gaza ook deze keer weer bijzonder groot. Zoals bekend beschouwen de Palestijnen Jeruzalem (dat door de internationale gemeenschap nog steeds hardnekkig ‘Oost-Jeruzalem’ wordt genoemd), als de hoofdstad van hun toekomstige Palestijnse staat. Ook Europa en de VS willen dat en eisen dat Israël stopt met het bouwen in hun antieke hoofdstad, zelfs als het om huizen en scholen gaat bestemd voor de Arabische bevolking aldaar. Ook wil het Westen producten boycotten die werden gemaakt in Oost-Jeruzalem voorbij de Groene Lijn.
 
Die claim dateert van de periode tussen 1948 en 1967 toen Oost-Jeruzalem 19 jaar lang werd bezet door Arabieren en moslims die categorisch de toegang aan Joden en tot hun heiligdommen verboden, ondanks internationale afspraken daaromtrent. Het hoeft dan ook niemand te verbazen dat Arabieren en moslims en hun bont gekleurde westerse aanhang zich jarenlang hebben verzet tegen de heropbouw van de door hen verwoestte synogogen. Zij zien Oost-Jeruzalem nog altijd als Arabisch èn islamitisch en hopen ooit de stad weer te bezetten en de Joden uit te drijven. Wat onvermijdelijk opnieuw zou leiden tot het verlies van alle Joodse heiligdommen met inbegrip van het Joodse Kwartier, de Klaagmuur (Kotel), de Olijfberg en zijn 3.500 jaar oude Joodse begraafplaats enz. die allen gelegen zijn voorbij de Groene Lijn.
 
Nadat Israel’s News1 op 31 maart 2014 berichtte ter bevestiging dat de Tiferet Israel synagoge inderdaad zal herbouwd worden, reageerde het officiële persagentschap van de Palestijnse Autoriteit Wafa News vorige week met een reeks nonsens met name dat de Tifferet zal “gebouwd worden op de ruïnes van een Islamitische kapel” en net zoals de Hurva synagoge in weze “bovenop Islamitische fundamenten staat“, dat deze compleet “het zicht op de Al Aqsa moskee zal verstoren” en “Israël aldus doorgaat met de judaïsering van de Heilige Stad“:
 
Member of the Executive Committee of the Palestine Liberation Organization and the head of Jerusalem Affairs, Ahmed Qurei (‘Abu Ala’), said the scheme to build a synagogue ‘Jewel of Israel’ is a disaster threatening the future of the Al-Aqsa Mosque, pointing out that Israel continues Judaizing the holy city.
 
In a press release Thursday evening, Qurei warned of …the Israeli scheme aiming to build a synagogue in the old city, which is just 200 meters from the Al-Aqsa mosque, located on the western side.
 
It is noteworthy that this scheme provides for the restoration of an old synagogue, noting that this synagogue was built on the ruins of an Islamic chapel, and will consist of three floors above the ground and will be covered with a huge dome that will rise about 24 meters high.
 
Qurei noted that ..this would be the third synagogue of its kind in recent years; previously the “Hurva” synagogue and the “Ohel Yitzchak” , and said that all these synagogues were built on the ruins of a pure Islamic endowments.
 
…Qurei highlighted that the occupation authorities seek to marginalize and change the status quo to the greatness of Islamic architecture that characterizes the Old City of Jerusalem through its buildings, …. as the occupation authorities try today to obscure the view of the Al Aqsa Mosque and Dome of the Rock .
 
Eerder in november 2012 waarschuwde Dr. Taleb Abu Sha’ar, de minister voor Religieuze Zaken in Gaza, Israël voor de heropbouw van wat zij heten de ‘omstreden’ Tiferet synagoge in Oost-Jeruzalem in het Joodse Kwartier van het oude stadscentrum van de hoofdstad van de Joodse staat Israël. De Hamasminister maakte zich toen boos om wat hij noemde de “voortschrijdende ver-Joodsing (judaïsering) van Al Quds” (= Jeruzalem in het Arabisch.)
 
Blijkbaar hebben de Palestijnen nog altijd niet door dat Jeruzalem een Joodse stad is en al ca. 3.500 jaar de hoofdstad is van het Joodse volk. Een ver-Joodsing van de Joodse stad is dan ook geen misdaad maar een natuurlijk en vanzelfsprekend proces. Zo ken ik ook niemand die zich vragen stelt bij bijvoorbeeld de ver-Duitsing van Berlijn of de ver-Fransing van Parijs.

“Jeruzalem was en zal altijd de hoofdstad van Israël blijven, en is nooit de hoofdstad geweest van een andere staat“
[President Shimon Peres, mei 2009]
 
“Jeruzalem is de hoofdstad van Israël. Ze is dat altijd geweest, zal dat altijd blijven en zal nooit worden verdeeld. De band tussen het Joodse volk en Jeruzalem gaat duizenden jaren terug. Ze zal verenigd blijven onder onze soevereiniteit. Sinds de stad werd herenigd is de vrijheid van godsdienst voor allen nooit zo volledig verzekerd.”
[Premier Benjamin Netanjahoe, 21 mei 2009]
 
“De realiteit is dat er helemaal geen Oost Jeruzalem bestaat. Er is maar één Jeruzalem, en dat is de ongedeelde hoofdstad van Israël.”
[Shlomo Z. Mostofsky, president van Young Israel 15 maart 2010]

Tiferet Israël Synagoge in beeld

tiferet01
Tifereth Jisrael Synagoge in 1920

tiferet05
Het prachtige interieur van de Tifereth Jisrael Synagoge omstreeks 1900

tiferet08
Een andere blik op het prachtige interieur van de Tifereth Jisrael Synagoge 1940

tiferet03
De zwaar beschadigde Tifereth Jisrael Synagoge in 1948

tiferet06
De Tifereth Jisrael Synagoge kort voor deze in de nacht van 20 en 21 mei 1948 werd gedynamiteerd door het Jordaanse leger

tiferet04
Ruïnes van de Tifereth Jisrael Synagoge zoals deze werden aangetroffen na de herovering van Jeruzalem door het Israëlische Leger (IDF) op 7 juni 1967

tiferet02
Ruïnes van de Tifereth Jisrael Synagoge in november 2012

tiferet07
Bordje voor toeristen aan de ruïnes van de Tifereth Jisrael Synagoge

tiferet09
Model van de nieuwe Tifereth Jisrael Synagoge gebaseerd op de plannen uit 2012


Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.