16 Chesjwan 5782 | 22 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Neo-nazi winkel opent haar deuren in de Joodse gemeenschap van Londen
Publicatiedatum: vrijdag 18 april 2014 Auteur: Redactie | 1.120 keer gelezen
Redactie, Nazi's, Antisemitisme buitenland, Groot Britannie »

Slechts enkele meters van het kantoor van de opperrabbijn van Groot Britannie, heeft de Duitse kledingmerk Thor Steinar haar eerste Britse filiaal geopend. Dit heeft grote verontwaardiging uitgelokt binnen de Britse Joodse gemeenschap.

De Duitse kledingmerk Thor Steinar opende haar eerste Britse filiaal in Finchley, Noord-Londen, enkele meters verwijderd van het kantoor van de opperrabbijn en niet ver van het hoofdkwartier van de Islamitische Vereniging. Het merk is populair onder neo-nazi's en andere fascistische groepen. Het maakt gebruik van Germaanse symbolen wat vaak geassocieerd wordt met witte suprematie. Vandaar dat het oorspronkelijke logo gekenmerkt wordt door runen die op zo'n manier bij elkaar geplaatst zijn, dat het op het insigne van de Nazi SS lijkt.

Daarom is het in het Duitse parlement niet toegestaan om producten te dragen van Thor Seinar, zo ook niet tijdens staatsvergaderingen in Mecklenburg - Vorpommern en Sachsen. Ook een aantal voetbalclubs hebben een verbod gelegd om in deze kleding hun stadions te bezoeken.

In 2012 heeft de kledingmerk ook voor ophef gezorgd toen zij een winkelketen 'Brevik' noemde. Sommige critici zeiden dat dit een regelrechte ode is aan extreem-rechtse moordenaar Anders Behring Breivik.

De Daily Mail schreef dat de opening van de filiaal in Finchley een bewuste provocatie is naar de lokale Joodse en islamitische bewoners. De 43 jarige bewoner Ben Glickman vertelde de krant dat hij de nieuwe winkel antisemitisme en racisme naar het gebied aantrekt.

"Het is een schande dat deze winkel in een zo'n prominente Joodse wijk van Londen is geopend waar ook veel andere etnische minderheden onderdeel uitmaken van dit gebied. Het is een bewuste provocerende actie. In navolging van de opening van deze winkel, wordt er nu voor hen op een neonazistische website geadverteerd. Het is daarom hoogst waarschijnlijk dat de winkel extreem-rechtse hooligans zal aantrekken. Dit is zeer verontrustend."

Eigenaar van de winkel, Zsolt Mogyorodi, verwierp de ophef. Hij blijft volhouden dat zijn enige reden om de winkel daar te open, is de grote Oost-Europese gemeenschap die ook in deze omgeving woont, bij wie de merk erg populair is.

"Ik ben hier echt boos over. Ik heb veel zwarte vrienden. Ik heb veel vrienden in Inda. Ik ben geen nazi noch racist," benadrukt hij. Of dit waar is, kun je zelf beslissen door eens rustig door de vriendenlijst van zijn Facebook te scrollen.

De controverse brak tegelijk uit toen de voormalig KKK leider Frazier Glenn Cross begin deze week 3 Joden heeft vermoord bij 3 Joodse instellingen in Kansas City. Frazier zei tijdens de arrestatie op de camera: "Heil Hitler".


Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.