3 Tewet 5782 | 06 december 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Dorp verandert anti-Joodse naam!
Publicatiedatum: woensdag 23 april 2014 Auteur: De Redactie | 929 keer gelezen
Geschiedenis/Gebeurtenissen, Antisemitisme buitenland, RKK, Media_Geschiedenis, Media_antisemitisme, Media_samenleving »
Een dorp met een jood-onvriendelijke naam, dit is er in Spanje. Zo op het eerste gezicht lijken de inwoners van het wat slaperige Noord-Spaanse dorpje Castrillo Matajudíos zich van geen kwaad bewust.

Toch houdt de burgemeester deze week een referendum om het dorp van naam te laten veranderen. Vertaald betekent Matajudíos namelijk ‘Dood de joden’, een naam waar de dorpelingen niet bepaald trots op zijn. De burgemeester wil de oorspronkelijke naam Castrillo Mota de Judíos in ere herstellen, wat ‘heuvel van de joden’ betekent.

Het dorp veranderde haar naam toen aan het einde van de vijftiende eeuw joden massaal Spanje moesten ontvluchten. Joden die zich toen niet bekeerde tot de katholieke kerk, werden door de Spaanse koning op brute wijze vervolgd. Na vijf eeuwen blijkt de naam voor de inwoners van het dorp niet bepaald handig. Naar verwachting zullen alle 60 dorpelingen hun stem uitbrengen. Dan wordt duidelijk of Castrillo Matajudíos van naam verandert.
Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.