5 Tewet 5782 | 09 december 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Joodse jongen gered door christelijk gezin
Publicatiedatum: donderdag 01 mei 2014 Auteur: De Redactie | 999 keer gelezen
Jom Hasjoa, Sjoa (Holocaust), Media_antisemitisme »
Acht jaar oud was de joodse Shmuel Nachum, toen hij in 1940 door zijn ouders ondergebracht werd bij een Christelijke familie in Frankrijk. De Duitsers waren net Frankrijk binnengevallen en de ouders van Shmuel hadden al snel door dat de situatie op het punt stond om zeer ernstig te worden.

Ze brachten hun zoon naar het platteland, naar het gezin Berijon, dat ze niet kenden. Zo gaven ze hun jongen een kleine kans op overleving, in een wereld die vreemd voor hem was. Shmuel kreeg in Frankrijk een andere naam, Jean-Marc. Hij moest erg wennen aan de andere religie waar hij ineens mee te maken had. Het gezin dat Shmuel opving nam een groot risico.

Shmuel en zijn ouders overleefden de oorlog. Ze gingen naar Israel, waar Shmuel een vrouw en kinderen kreeg. Hij ging niet terug naar Frankrijk, tot 20 jaar geleden. In 1986 kreeg de familie Berijon de ‘Righteous Among the Nations’- medaille. Dit is een zeer hoge onderscheiding van de staat Israël aan niet-joden die hun leven riskeerden om joden te beschermen tegen de nazi’s. De kinderen en kleinkinderen van Shmuel en van de familie Berijon hebben nog steeds een hele sterke en bijzondere band.

Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.