12 Chesjwan 5781 | 30 October 2020
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Israel viert vandaag Jom Ha'atsmaoet
Publicatiedatum: Tuesday 06 May 2014 Auteur: Redactie | 874 keer gelezen
Jom Ha'atsmaoet, Redactie, Tempelberg [Berg Moriah], Peilingen en Statistieken »
Terwijl honderdduizenden mensen barbecueën in parken, de IDF een open dag houdt, de IAF formatievluchten houdt en de befaamde Internationale Bijbelquiz dit jaar gewonnen is door Eitan Amos [18], hebben tientallen Joden vandaag op de Tempelberg gewaand. Het is vandaag de 66e Jom Ha'atsmaoet, de 66e Onafhankelijkheidsdag van de Staat Israël.

Berg Moriah
Onder het feestgedruis door van zowel door burgers en politici, mocht de Joden via de RaMBaM Poort naast de Kotel de Tempelberg op, die eigenlijk de Berg Moriah heet. Hoewel de Israëlische politie zich vandaag een stuk vriendelijker gedroegen tegen de Joden, mochten de Joden nog steeds niet bidden. Maar daar trokken zij zich niets van aan.

Daarnaast waren 7 van de 10 poorten, waardoor alleen moslims de Tempelberg mogen betreden, vandaag gesloten. Alleen moslims boven de 50 jaar konden door de 3 open poorten de berg betreden. Dit in preventie tegen het moslim-geweld naar Joden op de Tempelberg. De afgelopen Pesach vonden er namelijk bijzonder ernstige rellen door Chamas plaats en werden kort geleden zelfs Joodse kinderen door een woedende moslim-bende fysiek aangevallen.

Statistieken en een enquête
Ondertussen heeft het Israëlische Bureau voor de Statistieken de nieuwste bevolkingscijfers bekend gemaakt. Op dit moment wonen er 8,2 miljoen mensen in Israël. Daarvan zijn ongeveer 6 miljoen mensen Joods. Dat is 3/4 van de totale bevolking van Israël. De helft van de Joden in Israël woont als 2e generatie in de Joodse Staat.

Verder betekent dit dat de afgelopen jaar er een toename heeft plaats gevonden van 2% door 178.000 pasgeboren babies en 24.000 'oliem [immigranten]. Ongeveer 42.000 mensen zijn in het afgelopen jaar gestorven.

De grootste steden van Israël zijn Jeruzalem, Tel Aviv-Jaffa, Haifa, Rishon LeZion, Ashdod en Petach Tikwa. Per stad heeft een inwonersaantal van meer dan 200.000 bewoners. In 1948 was Tel Aviv de enige stad met meer dan 100.000 inwoners. Inmiddels zijn er 14 andere steden bijgekomen die over meer dan 1000.000 bewoners beschikt.

In de statistieken waren gastarbeiders, vluchtelingen en asielzoekers niet opgenomen. In 2012 telden deze drie groepen omstreeks 202.000 personen.

Een gerenommeerde enquête Rafi Smith Institute is door de nieuwswebsite Ynet gisteren al is vrijgegeven. Deze toont aan dat slechts drie van de tien Israëli's geloven dat hun land zich in de goede richting ontwikkelt.

Een groot deel van van de jongeren is nog afhankelijk van financiële steun van hun ouders. Zelfs een kwart van de Israëli's in de leeftijdsgroep van 35 tot 49 jaar ontvangt nog geld van de ouders.

 

52% - met name jongeren en vrouwen - zijn het eens met deze uitspraak: 'De westerse wereld is tegen Israël'.

 

 

Een meerderheid van 53% van de Israëli's beschreef zichzelf als seculier, 26% als traditioneel Joods en 21% als zeer religieus, orthodox of charedisch [ultra-orthodox].


Betreft politiek, waren slechts 17% Israëli's politiek of maatschappelijk actief. De meerderheid van deze 17% bestond met name uit de jongeren. 5% heeft het laatste jaar aan een demonstratie deelgenomen, 3% heeft een petitie of ene politiek standpunt ondertekent, terwijl 3% een ontmoeting had met een politicus en 2% is lid van een politieke partij.

 

Politiek gezien is het merendeel van 51% rechts georiënteerd, 22% is centrum links-rechts en 27% van de ondervraagde noemt zichzelf links georiënteerd. Vooral onder de jongeren wordt er meer naar rechts geschoven.
Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2020 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.