13 Aw 5780 | 03 augustus 2020
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Joodse weeskinderen van Odessa worden geëvacueerd
Publicatiedatum: woensdag 07 mei 2014 Auteur: Redactie | 742 keer gelezen
Redactie, Antisemitisme buitenland, Oekraïne »
Hoewel de Joodse gemeenschap van Odessa tot nu toe - dit in tegenstelling tot andere plaatsen in de Oekraïne - nog weinig last had van antisemitische aanvallen tijdens de gewelddadigheden tussen de pro-Russische en anti-Russische relschoppers, overweegt de 30.000 tellende gemeenschap zich te evacueren als het geweld in de stad aan de Zwarte Zee toeneemt.

Meer dan 40 doden tijdens gewelddadigheden
Sinds afgelopen weekend is er sprake van hoogoplopende straatgevechten tussen 1500 pro-Russische en nationalistische groepen, met als hoogtepunt het afbranden van het vakbondsgebouw van pro-Russische demonstranten waar meer dan 40 mensen de dood vonden. Ook is er sprake van tientallen gewonden.

Het bloedvergieten in Odessa kwam op dezelfde dag toen honderden kilometers verderop Kiev haar grootste druk tot nu toe lanceerde om haar controle over de separatistische gebieden te bevestigen. Daar hebben gewapende pro-Russische rebellen "People's Republic of Donetsk" afgekondigd.

Vereiste voorzorgsmaatregelen
Hoewel de leiders Joodse gemeenschap van Odessa unaniem beweren dat de het geweld geen verband heeft met de Joodse gemeenschap aldaar en niet het gevoel hebben dat zij doelwitten zijn, zijn zij er wel over eens dat - mocht de situatie nog verder verslechteren – er een gemakkelijke overloopeffect kan ontstaan om hun kiezers te beïnvloeden, met geweld tegen Joden als gevolg.

Volgens Rabbi Refael Kruskal - het hoofd van de Tikva Odessa, die een netwerk van weeshuizen en scholen draait en voor sociale diensten zorgt voor de ouderen van de stad - zijn er onder een aantal van de gewonden toch Joden gevallen, waardoor de gemeenschap al begonnen is met de vereiste voorzorgsmaatregelen. "Zo hebben wij afgelopen weekend de Grote Choral Synagoge gesloten," vertelt de rabbijn, "en we hebben aan alle studenten uit het centrum, waar veel geweld was, sms-berichten en WhatsAppjes gestuurd met de mededeling dat zij dit weekend binnen moesten blijven."

Voorts zei hij een paar dagen geleden: "Wanneer er sprake is van schoten in de straten, is het eerste plan om [de kinderen] uit het centrum van de stad te evacueren. Als het geweld toeneemt, dan zullen we ze zelfs de stad uit brengen. We hebben al plannen om hen zowel uit de stad en zelfs - indien nodig - naar een ander land te evacueren. Echter praten we liever niet over deze plannen.

Tikva Odessa Children's Home evacueren de weeskinderen
Ondertussen heeft de Tikva Odessa vandaag besloten om morgen, 8 mei, meer dan 5000 kinderen en Tikva medewerkers naar een camping buiten Odessa te evacueren. De organisatie wilt niet langer afwachten of de situatie inderdaad nog verder gaat verslechteren. Het is namelijk niet de vraag óf er weer een escalatie van het boven genoemde orde zal plaatsvinden, maar eerder wanneer. De organisatie geeft aan dat de laatste paar dagen het bijzonder moeilijk en zwaar waren voor de kinderen, maar ook voor de rest van de Joodse gemeenschap van Odessa.

De plannen zijn om na het weekend weer naar Odessa terug te keren, wanneer de situatie dit toelaat. Anders blijven ze op een veilige plek totdat het weer veilig genoeg is om terug te keren. Ook is de organisatie op zoek naar een locatie om eventueel voor een langere periode te kunnen schuilen.

De organisatie werd gewaarschuwd dat het komende weekend op 9, 10 en 11 mei wellicht de meest gewelddadige weekend tot nu zal worden.

De evacuaties zijn erg duur. Mocht je de Tikva Odessa willen steunen, kan dit via de DEZE website. De kleinzoon van Rav Brodman sjlita -Michael Brodman - is al sinds 2007 werkzaam bij Tikva Children's Homes in Odessa Ukraine & Israel.

Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2020 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.