21 Chesjwan 5782 | 27 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Terugkeren in uniform naar Beit Shemesh is alsof je terugkeert naar Jenin
Publicatiedatum: zondag 18 mei 2014 Auteur: Redactie | 927 keer gelezen
IDF, Redactie, Maatschappij, Charediem, Talwet, Beit Shemesh »
Charedische militairen in Beit Shemesh hebben officieel toestemming gekregen om in burgerkleding naar huis te kunnen gaan. Anders lopen zij het risico door hun eigen achterban uitgescholden en in elkaar geslagen te worden.

In de afgelopen maanden zijn veel charedische officieren en militairen onderworpen aan fysiek en verbaal in hun eigen charedische buurten. De IDF heeft dit bevestigd. Inmiddels is er een speciale commissie gevormd om dit probleem aan te pakken.

In Beit Shemesh wonen veel cherdiem. Onder hen zijn extremisten en vormen een groot probleem voor de religeius-zionistische gemeenschap die naast hen wonen.

"Ik verlaat de basis in uniform en kleed me in burgerkleding op het Centrale Busstation voordat ik naar huis ga," zegt een gevechtsofficier die anoniem moet blijven. "De groep fanatici die in onze stad wonen is verantwoordelijk voor deze puinhoop. En dan spreek ik niet alleen over onze eigen veiligheid, maar zij spugen ook op vrouwen, eisen seksesegetratie in bussen en zijn fysiek vijandig naar de Israel Antiquities Authority [Archeologische organisatie van de Israëlische overheid]."

Toch benadrukt deze gevechtsofficier dat de meeste militairen van de IDF uit Beit Shemesh in het algemeen wel degelijk in vrede leven met de charedische gemeenschap. Ook met degene die fundamenteel gekant zijn tegen de IDF.

"De spanning begon ongeveer een jaar geleden, toen de Talwet ten gunste van de chareidi, werd opgeheven, " vervolgde de gevechtsofficier uit Beit Shemesh. "De charedische gemeenschap vindt dat hun manier van leven wordt bedreigd en sommigen onder hen begonnen IDF soldaten aan te vallen - vooral degenen die nogal gespannen in hun uniform rondliepen -. Dit gebeurde ook in Mea Shearim in Jeruzalem. Echter tot nu toe hebben er geen fysieke aanvallen naar de IDF in Beit Shemesh voorgevallen zoals in Mea Sheriem. Meestal spugen ze alleen maar op ons en vervloeken zij ons. Maar over het algemeen wonen de fanatici in dezelfde buurten. Inmiddels realiseer ik me dat een olijfgroene outfit in combinatie met een charedische keppel het effect heeft als een rode vlag op een stier. Dus is het beter deze uit te trekken," besluit hij.

M., ook een charedische militair bij de IDF, kon vertellen dat sommige charediem in zulke buurten militairen dwarsbomen wanneer zij in de bus willen stappen, want ze willen niet naast een chardakiem [acroniem voor 'charediem kalei da'at', oftewel 'zwakzinnige charedi'] willen zitten. "Hoewel vrienden van mij wel fysiek zijn aangevallen, hebben wij tot nu toe geen fysieke klappen hoeven te incasseren."

De militairen vertellen ook over het protocol dat militairen op weg naar huis hun pistolen moeten dragen. Ongeacht of zij nu in burger rondlopen of in uniform. "Ze zien het pistool en herkennen ons als soldaten, maar het is niet hetzelfde, " zei de gevechtsofficier. "Naar huis gaan in uniform steekt hen in de ogen, zoals een vrouw die in deze buurten niet tsnioet [ingetogen] genoeg rondloopt. "

Verder vertelt de anonieme gevechtsofficier dat zowel hij als andere militairen die in de charedische buurten van Beit Shemesh wonen, hebben geprobeerd contact te leggen met de rabbijnen van hun aanvallers. Echter hebben de rabbaniem hun volgelingen niet in de hand. “Zo fanatiek hun rabbijnen ook zijn, ik geloof er niets van dat zij hun volgelingen aanmoedigen om ons aan te vallen.” Hij gaf wel aan dat het gedrag van deze charediem hem echt gekwetst heeft.

Hij besluit in dat kader zijn verhaal met: “Je gaat er op uit om het land te verdedigen, je geeft jezelf, zet jezelf in gevaar en dan moet je vervolgens uit je uniform stappen en met schaamrood op de kaken naar je huis sluipen, zodat niemand je ziet wie je werkelijk bent. Het is alsof ik terug naar Jenin ga [plaats van de Palestijnse Autoriteit]. Dit is een schande voor de staat Israël en daarom ook een schande voor ons als samenleving."

 

 

 

Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.