10 Kislew 5781 | 26 November 2020
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Dorp rekent af met anti-joods verleden
Publicatiedatum: Wednesday 28 May 2014 Auteur: De Redactie | 713 keer gelezen
Geschiedenis/Gebeurtenissen, Antisemitisme buitenland, RKK, Media_Geschiedenis, Media_antisemitisme »
Het kleine slaperige Spaanse stadje Castrillo Matajudios stond de afgelopen tijd volop in de belangstelling. Vertaald betekent de naam van het dorp namelijk ‘dood de joden’. Tijd voor verandering! De burgemeester vond het tijd worden om aan de inwoners te vragen of ze in zijn voor een naamsverandering. En zo geschiedde, want er stemden 29 mensen voor een nieuwe naam en 19 tegen.

Er zijn oude documenten waarop de oorspronkelijke naam van het dorp staat: Castrillo Mota de Judíos. Dit betekent ‘Heuvel van de joden’. Volgens de inwoners een stuk beter.

Niet iedereen is onder de indruk van de nieuwe dorpsnaam. Dat het dorp de naam ‘dood de joden’ had, heeft alles te maken met het verleden. Een Spaanse koning uit de 15e eeuw dwong joden om zich te bekeren tot het Katholicisme. Diegenen die dat weigerden riskeerden de brandstapel.

De dorpsnaam ‘dood de joden’ zou bedacht zijn door joden die zich bekeerd hadden en hun loyaliteit aan de Spaanse koning extra wilden benadrukken.

De burgemeester ziet de toekomst opgelucht tegemoet. De naamsverandering van Heuvel van de Joden wordt pas officieel in juni, als de stadhuisvergadering gehouden wordt.

Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2020 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.