24 Sjewat 5782 | 26 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Jihadist achter de terroristische aanslag in Brussel
Publicatiedatum: zondag 01 juni 2014 Auteur: Redactie | 854 keer gelezen
BelgiĆ«, Islamitische Jihad, (zelfmoord) aanslagen, islamitische fascisme »
De politie heeft een Franse Syriëganger opgepakt voor de aanslag vorige week zaterdag op het Joods Museum in Brussel. Mehdi Nemmouche (29) uit Roubaix werd vrijdag in Marseille aangehouden, toen hij van de bus Amsterdam-Brussel-Marseille stapte. Het federaal parket in België heeft de arrestatie bevestigd en houdt zondagmiddag rond 15.00 uur een persconferentie.

In Marseille worden de bussen uit Amsterdam altijd grondig gecontroleerd, onder meer vanwege drugs. In de bagage van Nemmouche vonden agenten een revolver en een kalashnikov van het type dat gebruikt werd bij de aanslag. De man had ook een draagbare GoPro-camera in zijn bezit. Uit de bewakingsbeelden bleek dat de dader zo'n camera onder zijn kleding droeg. Daarnaast droeg de verdachte een petje dat lijkt op het petje dat de dader van de aanslag op had.

Zwijgrecht
Nemmouche maakte de eerste 24 uur na zijn arrestatie gebruik van zijn zwijgrecht. Hij heeft naar eigen zeggen geen vaste woonplaats. Hij was bekend bij de Franse veiligheidsdiensten omdat hij vorig jaar in Syrië zou geweest zijn om er te strijden aan de zijde van extremistische moslims tegen het regime van president Bashar al-Assad.

In 2009 is Nemmouche in Frankrijk tot twee jaar cel veroordeeld wegens zijn aandeel in een gewapende overval. De Fransman was niet bekend bij de Belgische justitie.

De man is vrijdag in voorlopige hechtenis geplaatst op verdenking van het plegen van een aanslag, poging daartoe en het hebben van banden met een terroristische organisatie. Als blijkt dat er een ernstig terroristisch gevaar is, dan kan justitie hem tot dinsdag en mogelijk donderdag vasthouden.

Bij de schietpartij in het Joods Museum werden een Israëlisch stel doodgeschoten en een Française die er als vrijwilligster werkte. Een Belgische werknemer raakte levensgevaarlijk gewond. Het Belgische gerecht ging er vanaf maandag van uit dat het om een terreurdaad ging.

Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.