25 Kislew 5782 | 29 november 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Enquête: Palestijnen kiezen harde lijn van Hamas
Publicatiedatum: woensdag 11 juni 2014 Auteur: De Redactie | 866 keer gelezen
Fatach, Chamas, Maatschappij, Peilingen en Statistieken, Eenheidsregering »
De meeste Palestijnse Arabieren (42 procent) geloven dat de wijze waarop Hamas een eind wil maken aan de zogenaamde 'bezetting' en een Palestijnse Staat wil vestigen de juiste weg voorwaarts is, en 39 procent kiest voor de werkwijze van Machmoud Abbas, volgens recent een onderzoek uitgevoerd door het Palestinian Center for Policy and Survey Research (PCPSR).

De algemene leider van Hamas, Khaled Mashal, vertelde in 2006 in een moskee in Damascus hoe zijn organisatie de toekomst ziet: 'Voordat Israël sterft, moet het eerst vernederd en achteruitgesteld worden'.

In punt 13 van het handvest van Hamas staat inderdaad: 'er is slechte een oplossing om het conflict op te lossen en dat is jihad'. Het voorwoord van dat zelfde handvest erkent dat 'Israël zal blijven bestaan' … 'tot de islam het zal vernietigen'.

Nu is Hamas toegetreden tot een regering van nationale eenheid, en velen, zoals de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, schijnen te denken dat de terreurorganisatie hierdoor instemt met eerdere overeenkomsten die Israël en de Palestijnse Autoriteit hebben ondertekend.

Maar zo is het niet, zoals premier Ismail Haniyeh van de Hamasregering van Gaza net vorige week verklaarde: 'Hamas zal het gewapend verzet voortzetten, ongeacht of we aan de macht zijn'.

En 42 procent van de Palestijnse respondenten van de recente PCPSR enquête heeft daar geen probleem mee, terwijl slechts 39 procent de voorkeur geeft aan de denkbeelden van de Palestijnse leider Machmoud Abbas over geweldloosheid en onderhandelingen.

Zoals te verwachten gelooft slechts 19 procent van de Palestijnse respondenten dat onafhankelijke gewapende organisaties zoals Hamas en de Islamitische Jihad moeten worden ontwapend, nu een regering van nationale eenheid is gevormd.

Van de Palestijnen meent 66 procent, dat Hamas de zorg voor de veiligheid moet houden tot de verkiezingen zijn gehouden, terwijl toch bekend is dat Hamas de Gazastrook voortdurend gebruikt voor raketaanvallen op zuidelijk Israël.

Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.