23 Kislew 5782 | 27 november 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Nieuwe Israëlische president tegen Palestijnse Staat; Syrische rebellen feliciteren nieuwe president Israël
Publicatiedatum: vrijdag 13 juni 2014 Auteur: Ryan Jones en de redactie | 878 keer gelezen
Syrië, Tweestatenoplossing, Reddingswerk »
De nieuw verkozen tiende president van de moderne Staat Israël is in politiek opzicht het meest bekend om zijn verzet tegen de oprichting van een Palestijnse Staat.

Reuven Rivlin wordt in Israël bijna algemeen erkend als een goed en oprecht man en politicus. Maar sommigen zouden dat in twijfel trekken, wegens het feit dat hij zich heeft uitgesproken tegen de oprichting van een onafhankelijke Palestijnse Staat.

Dat wil niet zeggen Rivlin racistisch is (hoewel veel tegenstanders van Israëls dat zullen beweren zonder verder te lezen). In feite heeft Rivlin vaak openlijk zijn algemene zorg voor de lokale Arabische bevolking laten horen.

In 2011 heeft Rivlin, toen voorzitter van de Knesset, zich sterk verzet tegen een nieuwe wet die bij het aanwerven van overheidspersoneel de voorkeur zou geven aan veteranen van het Israëlische leger, hoewel hij een vurig nationalist is. Rivlin betoogde dat het wetsvoorstel tot onterechte de Arabische minderheid van Israël, van wie de meesten niet in het leger dienen, zou discrimineren.

Hij heeft zich later ook verzet tegen een wetsvoorstel dat Israëlische Arabieren zou verplichten nationale dienst doen naast hun Joodse landgenoten.

Wat denkt hij dus dat er met de Palestijnse Arabische bevolking moet gebeuren?
Rivlin onderschrijft de meest populaire van de een-staat-oplossingen, waarin wordt voorgesteld de Palestijnen een vorm van uitgebreide autonomie toe te kennen. Volgens dit voorstel zou aan de Palestijnen het Israëlische staatsburgerschap worden verleend, maar zij zouden stemmen voor hun eigen parlement (zoals ze al doen) en grotendeels hun eigen zaken besturen (zoals ze al doen).

Rivlin's visie op deze zaak wordt als een soort hindernis gezien om zijn nieuwe functie effectief uit te voeren. Maar in de aanloop naar de presidentsverkiezingen heeft Rivlin beloofd, dat als hij wordt gekozen, hij alle politiek terzijde zal schuiven en 'een man van het volk' zal zijn, volledig gericht op interne kwesties.

Dat zou in scherp contrast staan met de vertrekkende president Shimon Peres, die op het internationaal toneel actief was met het aandringen op een tweestatenoplossing voor het conflict.

Syrische rebellen feliciteren nieuwe president Israël
Ondertussen heeft Reuven Rivlin sinds dinsdag talrijke felicitatiebrieven en telefoontjes ontvangen. Maar geen ervan was zo onverwacht als een brief van de Syrische rebellenleider Mohammed Adnan.

In de brief, in gebroken Engels, staat te lezen:
'Als Syrische rebel, uitziend naar het hebben van nieuwe baanden van eerlijkheid en oprechtheid tussen onze twee volken, het Syrische en het Israëlische, wil ik zo blij zijn om de eerste te zijn van de gelukwensers aan u, meneer Reuven, president van de Staat Israël.

Met ons grote verlangen naar dat moment, wanneer wij beiden onze overwinning vieren over de bandieten drie-eenheid van de Assad-familie, Hezbollah en Iran, wilt u onze felicitaties aanvaarden dat uw de gekozen president bent van vriendelijke Staat, Israël'.

Het is niet de eerste keer dat de meer gematigden onder de Syrische rebellen hun hand uitsteken naar Israël. In februari heeft een rebellenleider vanuit Istanboel openlijk premier Benjamin Netanyahu bedankt voor Israëls ontferming over Syrische gewonden in de voortgaande burgeroorlog in zijn land.

In augustus vorig jaar sprak een niet nader genoemde Syrische rebel met de Israëlische media, en drong er bij de Joodse Staat op aan om meer betrokken te zijn bij het conflict en de inspanning om het regime van dictator Bashar Assad te verdrijven.

Kort na het begin van de Syrische burgeroorlog in 2011 zouden rebellenleiders een Israëlisch-Arabisch lid van de Knesset hebben benaderd en Jeruzalem hebben gevraagd om zijn invloed bij de westerse mogendheden te gebruiken om hun zaak te steunen.

Hoewel Israël heeft vermeden politiek betrokken te raken in het Syrische conflict, heeft het herhaaldelijk wapens, behorend aan het Syrische regime en zijn bondgenoten, die de Joodse Staat zouden kunnen bedreigen, aangevallen en vernietigd. Die militaire interventies zijn goed ontvangen door de rebellen en door doorsnee Syriërs die door het conflict worden geschaad.

Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.