25 Kislew 5782 | 28 november 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Israël lanceert ‘Operation Protective Edge’ om burgers te beschermen tegen raketten van Hamas
Publicatiedatum: dinsdag 08 juli 2014 Auteur: Brabosh | 939 keer gelezen
Chamas, Gaza, Raketaanvallen, Operation Pillar Defense, Operation Brother’s Keeper, Operation Protective Edge »

Het Israëlische Leger (IDF) deelt heden mee dat het in de vroege ochtend van dinsdag 8 juli 2014:

“[..]begonnen is met Operation Protective Shield, een militaire defensieve operatie die tot doel heeft de rust aan Israël’s grenzen te herstellen. Hamas is verantwoordelijk voor het terrorisme dat vanuit Gaza de Joodse staat bedreigt en zal niet veilig zijn zolang het doorgaat met de levens van de Israëliërs te bedreigen.”

Dàt zat er natuurlijk aan te komen. Sinds het begin van dit jaar werden reeds meer dan 450 raketten afgevuurd op de burgers van Israël, waarvan ruim 135 projectielen alleen al de voorbije week. Duizenden Israëliërs worden soms meerdere keren per dag gedwongen om naar de schuilplaatsen en bunkers te rennen. De levens van miljoenen van haar burgers worden bedreigd door Hamas en het dozijn andere terreurgroepen in Gaza.

Hamas is sinds het einde van Operation Pillar of Defense (het 8-daagse offensief van november 2012) haar wapenarsenaal blijven uitbreiden, heeft het bereik van haar raketten uitgebreid en Hamas beschikt volgens de Israëlische inlichtingendiensten momenteel over meer dan 10.000 raketten. Zowat 3,5 miljoen Israëlische burgers worden momenteel met raketten en mortiergranaten bedreigd.

Operation Protective Shield volgt op de vorige militaire actie Operation Brother’s Keeper die begon op 13 juni daags na de ontvoering van de Joodse studenten Eyal, Gilad en Naftali. Deze operatie had het tweevoudig doel om 1. De drie ontvoerde Joodse jongens terug te vinden, als het kan levend en wel, en 2. Het Hamas netwerk en infrastructuur op de Westbank en in Oost-Jeruzalem een zodanig harde klap toe te brengen dat zich zoiets in de toekomst niet meer kan herhalen.

Na een intensieve speurtocht en een uitgebreide klopjacht op Hamas, leidde die 18 dagen later tot de ontdekking van de drie jongens, die blijkbaar al binnen de 20 minuten na hun ontvoering door enkele Hamasleden koelbloedig met enkele kogels waren afgemaakt en haastig in een put gegooid in de omgeving van Hebron.

De druppel die de emmer bij Israël liet overlopen en  waardoor het besloot om over te gaan naar een nieuwe fase in de strijd tegen de terreur van Hamas en Co en aldus Operation Protective Edge opstartte, is wellicht de raketaanval geweest op de zuidelijke stad Beersjeba, een stad met ca. 200.000 inwoners. Op zaterdagavond 5 juli ’14 werden vanuit Gaza drie raketten afgevuurd op Beersjeba. Die Israëlische grootstad ligt op bijna 50 kilometers van Gaza.

Tegelijk dreigde Hamas alle Israëlische steden onder vuur te nemen en pochte dat geen enkele stad in Israël nog veilig is voor Hamas. Om haar dreigementen nog wat kracht bij te zetten lanceerde Hamas gisteren nog een propagandaclip via YouTube met de boodschap: “Aan de kolonisten van Beersjeba, uw leiders hebben onze kinderen vermoord, onze huizen gebombardeerd en jullie ter dood veroordeeld. Pak je biezen vooraleer het te laat is!”

De voorbije 24 uren werden ca. 80 raketten [!] afgevuurd op zuid-Israël waarvan een elftal werden neergehaald door het Iron Dome anti-raketafweersysteem. Op maandagavond tussen 20 en 21 uur vuurde Hamas meer dan 60 raketten af op Israël met een bereik van zowat 40 kilometers met inbegrip van Ashdod, Ashkelon, Gan Yavneh en de buitenwijken en omgeving van Beit Shemesh.

Sinds het begin van Op. Protection Edge heeft het IDF meer dan 40 luchtaanvallen uitgevoerd op stellingen van Hamas, volgens Hamas zelf zouden dat er meer dan 60 zijn geweest.

Intussen heeft een woordvoerder van de Qassam Brigades, de moordbrigade van Hamas, de inwoners van Tel Aviv gewaarschuwd dat zolang de IAF (Israëlische Luchtmacht) doelwitten in Gaza blijft bestoken, de stad de komende uren onder vuur zal komen te liggen.

Israël heeft inmiddels 1.500 reservisten opgeroepen die ondermeer zullen ingezet worden om het Iron Dome antiraketsysteem te beveiligen en te bemannen.

Hiernaast screenshot van de site van Hamas met daarin een perscommuniqué van de Qassam Brigades van Hamas. Daarin maken ze melding dat ze gisteravond op amper 45′ ca. 35 raketten hebben afgevuurd op Israël.

In het persbericht worden de Israëlische gemeenten en steden ‘militaire basissen‘ genoemd die moeten vernietigd worden. Het ding werd verkeerd gedateerd op ‘Agust 7th 2014′ dat natuurlijk ‘July 7th 2014′ moet zijn.

Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.