25 Kislew 5782 | 29 november 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Eerste grondgevechten tussen Israëlische soldaten en Hamas in ‘t noorden van Gaza
Publicatiedatum: zondag 13 juli 2014 Auteur: Brabosh | 908 keer gelezen
Chamas, Gaza, IDF, Overzicht Aanslagen, Raketaanvallen, Oorlogsvoering, Operation Protective Edge »
Zondagochtend, 13 juli 2014; gevechten breken uit op het strand van Sudaniya, nabij Gaza Stad. Israëlische mariniers vallen lanceerinstallaties aan op Gazaanse bodem en liquideren Hamasterroristen. (foto: Flash90)

Zondagochtend, 13 juli 2013. Even na middernacht, aan het begin van de 6de dag van Operation Protective Edge, is een speciale commando eenheid ‘Flotilla 13′ van de Israëlische marine aan land gegaan in het noorden van de Gazastrook. Doel van de missie was een opslagplaats van lange-afstandsraketten te vernietigen. Even voordien waren de bewoners in het noorden van de Gaza verwittigd dat een aanval op til was en werd hen verzocht om het gebied te evacueren.

Hevige vuurgevechten braken uit tussen het IDF en Hamas op het strand van Sudaniya, nabij Gaza Stad. Naar verluidt werden drie Hamasmilitanten gedood en raakten vier Israëlische soldaten licht gewond. Nadien werd het strand hevig bestookt vanop zee en uit de lucht. Volgens een communiqué van het IDF van 03u49′ (locale tijd) is de missie geslaagd en werd de opslagplaats vernietigd. De soldaten worden verzorgd in een Israëlisch hospitaal.

Het is niet duidelijk of dit het begin van een grondoffensief markeert, maar het is in elk geval geleden van Operation Cast Lead in januari 2009 dat Israëlische soldaten Gaza binnendrongen om Hamas te bevechten. Tijdens het meest recente conflict, Operation Pillar of Defense in november 2012, bleven de gevechten beperkt tot een luchtoffensief.

Zaterdag, 12 juli 2014. Grondoffensief in voorbereiding. Israëlische tanks worden met vrachtwagens naar de grens met Gaza gebracht (foto: Flash90)

Sinds het begin van de gevechten op 8 juli jl. hebben de Israëlische Strijdkrachten tot nog toe 1.320 aanvallen uitgevoerd in Gaza, zowel vanuit de lucht met bombardementen met jachtvliegtuigen van de IAF, als vanaf de zee vanuit oorlogsschepen van de Israëlische marine die voor de kust van Gaza liggen.

Hierbij werden 735 raketlanceerinstallaties vernietigd, 64 oefenkampen en wooncomplexen voor hun militanten, 58 wapenopslagplaatsen en wapenfabricage fabrieken, 32 woningen van Hamasleiders, 29 communicatie infrastructuren en andere plaatsen die worden gebruikt voor terroristische activiteiten.

Het IDF bericht ook over de vernieling van ca. 2.000 raketten van Hamas die in opslagplaatsen in Gaza werden vernield. Daarnaast werden 157 Palestijnen gedood waarvan 97 terroristen en terroristenleiders, zowel van Hamas als van de Islamitische Jihad.

Hamas en Co hebben sinds het begin van Operation Protective Edge ca. 635 raketten afgevuurd op de Joodse staat waarvan er 147 werden onderschept door het Iron Dome raketafweersysteem.

Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.