21 Chesjwan 5782 | 27 oktober 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Poetin maakt met rabbijnen een vuist tegen Jodenhaat
Publicatiedatum: dinsdag 15 juli 2014 Auteur: De Redactie | 1.570 keer gelezen
Sjechita [rit. Slacht], Brit Mila (besnijdenis), Opperrabbijn Jacobs, Antisemitisme binnenland, Antisemitisme buitenland, Rusland, Media_antisemitisme, Media_Politiek, Oekraïne »

De Russische president Vladimir Vladimirovitsj Poetin heeft rabbijnen van over de hele wereld bij elkaar geroepen om te strijden tegen Jodenhaat. Poetin maakt zich zorgen over de opleving van het nazisme. In het Kremlin besprak Poetin met het internationale gezelschap van rabbijnen hoe ze het probleem rondom de Jodenhaat kunnen tegengaan. Ook bedankte Poetin rabbijnen uit Rusland en Europa voor hun gevecht tegen het opkomende nazisme. Opperrabbijn Jacobs was een van de aanwezigen.

Poetin ontmoette woensdag twaalf rabbijnen, waaronder Berel Lazer, de opperrabbijn van Moskou. Ook de Israëlische sefardische opperrabbijn Yitzchak Yosef en de voormalig Israëlische asjkenazische opperrabbijn waren erbij. Ook de Nederlandse opperrabbijn Binyomin Jacobs was aanwezig. Hij verzocht het Russisch staatshoofd om de vrijheid van religie in zijn land te garanderen. Verder informeerde Jacobs hem over het werk dat Joodse gemeenschappen doen rond de bedreiging van de sjechieta en briet mila in onder meer Polen, Noorwegen en Denemarken.

Poetin was op zijn beurt duidelijk naar de rabbijnen. "De terugkeer van nazi-ideeën is een punt van zorg", aldus de Russische president. "Ik wil de Joodse gemeenschap en niet-gouvernementele organisaties bedanken. Ze zijn actief en dapper in hun verzet tegen dit fenoneem. We zien dat er wereldwijd gevochten wordt tegen de opkomst van de nazi-ideologie". 

Vooral in buurland Oekraïne krijgt de joodse geregeld de schuld van de onrust en corruptie in  het land. Rusland denkt dat neonazi’s ervoor hebben gezorgd dat president Janoekovitsj is afgezet. In het afgelopen jaar heeft Poetin de Oekraïense leiders die de geplaagde president Viktor Janoekovitsj verjaagden, 'nazi's' en 'neo-nazi's' genoemd. Volgens de president deden zij aan antisemitisme en zou het daarom rechtvaardig zijn geweest dat Rusland ingreep in Oekraïne. Dat deed het land door het Oekraïense schiereiland de Krim binnen te vallen en te anexeren. Poetin had woensdag ook een boodschap voor de ontkenners van de Sjoa. Hij noemde hen 'niet alleen dom, maar ook schaamteloos'. 

De ontmoeting met de rabbijnen vond plaats aan de vooravond van een herdenkingsceremonie van de Holocaust op de Krim. In de stad Sebastopol zal de Joodse gemeenschap aldaar de vierduizend dodelijke slachtoffers herdenken die Duitse troepen in juli 1942 hebben gemaakt. Sinds 1992 worden de slachtoffers herdacht, maar deze week gebeurt dit voor het eerst terwijl de Krim bij Rusland hoort. Volgens rabbijn Boruch Gorin is er geen sprake van Kremlin-propaganda. "Wij doen ons werk en zijn niet tegen diplomatie of propaganda. We vinden dat de Joden op de Krim zich in de eerste plaats veilig en stabiel moeten voelen, en we bemoeien ons niet met de politiek" [bl]. 

Opperrabbijn Binyomin Jacobs bedankte president Poetin voor zijn inspanningen om de vrijheid van godsdienst in Rusland te garanderen. Ook  informeerde hij hem over de lopende campagnes die de Europese Joodse Gemeenschap voert om een verbod tegen kosjer slachten en besnijdenis kenteren. In landen als Polen, Denemarken en Noorwegen zijn kosjer slacht en besnijdenis inmiddels verboden.

Ook de Israëlisch opperrabbijn is blij met Poetins gebaar.

Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.