19 Tisjri 5782 | 24 september 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Hamas toont ware gezicht na bruut geweld in Gaza
Publicatiedatum: zondag 01 juli 2007 Auteur: Dayan Evers en Ruben Vis | 1.642 keer gelezen
Chamas, Opperrabbijn R. Evers, Ander Joods Geluid, Dries van Agt »
Het is treurig dat critici van Israël zich niet uitlaten over schurkenstaat Hamastan.
Raphael Evers en Ruben Vis, rabbijn en secretaris van het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap, de organisatie van Joodse Gemeenten in Nederland.

Israël heeft nieuwe buren. Geen nieuwe bewoners, wel nieuwe opvattingen. De Gazastrook is Hamastan geworden. We kennen Hamas, maar leerden de islamisten nog niet eerder zo grondig kennen als in de korte maar hevige gevechtsperiode met de Fatah-strijders. In de afgelopen dagen viel te lezen hoe Hamas zijn overwinning realiseerde. Door tegenstanders van flatgebouwen af te gooien, door tegenstanders die zich al hadden overgegeven en met hun handen in de lucht naar buiten kwamen, alsnog neer te maaien. Of door hen stuk voor stuk in de knieën te schieten, en schietend hun tegenstanders te grazen namen in twee ziekenhuizen vol andere patiënten, doktoren, verpleegkundigen en bezoekers.

De Israëlische bevolking heeft deze buren niet uitgekozen, net zo min als u uw buren uitkiest. Maar je slaapt toch een stuk minder lekker wanneer je buren zich eerst in de meest vijandige taal tegenover je hebben geuit en vervolgens beginnen met elkaar van flatgebouwen te gooien.

De Veiligheidsraad heeft geen spoedzitting gewijd aan het geweld, aan de barbarij in de Gazastrook. Dat was anders toen Israël een bloedbad aan zou hebben gericht in Jenin. Ook aan de noordgrens van Israël broeit het ernstig. Het Libanese leger, eindelijk weer een factor van belang geworden, houdt huis in een Palestijns vluchtelingenkamp. Ook hier blijft het op politiek en diplomatiek terrein uiterst stil. Kortom: de selectieve verontwaardiging viert hoogtij. Hamas heeft zijn ware gezicht laten zien. De taliban zijn ettelijke duizenden kilometers westwaarts opgeschoven, van Afghanistan naar Gaza. De islamisten staan letterlijk aan de deur van Israël, voorpost van het vrije westen. Meer dan 50 Nederlanders, onder wie ex-ministers en hoogleraren, betoogden op 8 juni in een advertentie dat Nederland met alle betrokkenen in gesprek dient te gaan.

Alle betrokkenen? Ook de barbaarse Hamas-beweging? In hun advertentie staat dat de Gazastrook door Israël is bezet. In 39 jaar van Israëlisch gezag is er geen bewoner van de Gazastrook door machthebbers van flatgebouwen gegooid. Nu, nog geen jaar na de terugtrekking van Israël, heerst er de bandeloosheid en terreur, en heeft de wereld er een nieuwe schurkenstaat bij.

Vrijheid van meningsuiting, nieuwsgaring en politieke vergadering is er bijna niet in het Midden-Oosten – behalve in Israël. In deze bijbelse ministaat wordt geweld niet verheerlijkt en staan moeders niet te dansen op straat met een cheque van duizenden dollars voor het vermoorden van buspassagiers of hotelgasten.
Het benoemen van terroristen als vrijheidsstrijders is recht praten wat krom is. Israël vergelijken met Nazi-Duitsland toont een schrijnend gebrek aan historisch besef.

De Talmoed zegt: hij die medelijdend is met wrede mensen zal uiteindelijk wreed zijn voor de goede mensen. Wat critici van Israël zoals Van Agt, Hamburger en onderdelen van de VN uitstralen is niet alleen selectieve verontwaardiging. Het is het omkeren in het tegendeel, een bekend psychologisch principe. De staat waar alle westerse vrijheden mogen en kunnen is opeens de meest verdrukkende van alle volkeren en de staten waar vrijwel niets mag, worden verdedigd en verheerlijkt.
Laten de woordvoerders van de Europese cultuur inzien hoe onjuist het is wanneer men de eigen agressie toekent aan de ander.
Copyright © 2007 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.