18 Tisjri 5782 | 24 september 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Frankrijk: Kritiek op Israël gevolg van antisemitisme
Publicatiedatum: maandag 21 juli 2014 Auteur: De Redactie | 963 keer gelezen
Antisemitisme buitenland, Frankrijk, Verenigde Staten, Duitsland, Synagoge, Operation Protective Edge »
Belangrijke Franse regeringsfunctionarissen wonden er deze week geen doekjes om, toen ze luid en duidelijk verklaarden, dat de gewelddadige anti-Israëlische demonstraties in de straten van Parijs en elders op de wereld werden aangewakkerd door racistische haat tegen alle Joden.

In Duitsland gooiden afgelopen week demonstranten in Berlijn met stenen, en relschoppers in Frankfurt vernielden een plaatselijke synagoge bij hun protest tegen de Israëlische militaire operatie in Gaza.
In Los Angeles en Boston vielen pro-Palestijnse demonstranten rivaliserende pro-Israëlische demonstranten aan.
In Londense bijeenkomsten was het directe geweld meer onderdrukt, en klonken antisemitische slogans toen naar schatting tienduizenden de straat opgingen als steun aan de door Hamas geregeerde Gazastrook.

Maar nergens wat de situatie slechter dan in Parijs, dat volgens sommigen een beetje op Gaza ging lijken toen moslims en andere pro-Palestijnse relschoppers door de straten tekeer gingen. Nadat de anti-Israëlische demonstranten 15 Franse politieagenten hadden verwond, heeft premier Manuel Valls het probleem krachtdadig aangepakt:

'Bij het oude antisemitisme, deze oude ziekte van Europa, heeft zich een nieuw antisemitisme gevoegd, dat niet ontkend of verborgen kan worden, en dat moeten we onder ogen zien. Het gebeurt op de sociale netwerken en in de arbeiderswijken, onder onwetende jonge mannen die hun Jodenhaat verbergen achter een façade van antizionisme of haat tegen de Staat Israël.'

Deze rellen werden al snel een antisemitische affaire, toen zaken in de overwegend Joodse wijk Sarcelles werden aangevallen en in brand gestoken.

Staande voor een synagoge in Sarcelles, die gewelddadig was belegerd door betogers, heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve de golf van antisemitisme in zijn land en andere landen afgekeurd.

'Wanneer je op de synagoge afgaat, wanneer je een winkel op de hoek verbrand omdat die van een Joodse eigenaar is, dan pleeg je een daad van antisemitisme,' zei Cazeneuve tot de verslaggevers.

Anti-Israël activisten beweren graag dat ze niets tegen de Joden persoonlijk hebben, en alleen protesteren tegen het 'zionisme'. Dat zelfde beweren Hamas-functionarissen vaak wanneer ze voor een internationaal publiek spreken. Maar de voortdurende verwijzing naar Joden in de context van 'protesteren tegen zionisme', zowel door de anti-Israël activisten als door Hamas zelf, verloochent hun ware intentie en de geest achter hun beweging.

Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.