25 Kislew 5782 | 29 november 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Strijd verhardt; reeds 27 IDF soldaten gedood; Hamas graaft zich in
Publicatiedatum: dinsdag 22 juli 2014 Auteur: Brabosh | 936 keer gelezen
Chamas, Gaza, IDF, Oorlogsvoering, Operation Protective Edge »

Vandaag, dinsdag 22 juli 2014, de 15de dag van OPE (Operation Protective Edge) en de 5de dag van het grondoffensief, begin ik deze ochtend met een bezwaard gemoed. Gisteravond bleek dat er nog zeven soldaten werden gedood. Echter deze ochtend kwamen daar nog twee slachtoffers bij, wat de dodentol onder het IDF op 27 soldaten brengt.

De 22-jarige sergeant Oded Ben Sira uit Nir Etzion was een van hen en wordt reeds deze namiddag begraven. Op dit ogenblik zijn van de 27 gevallen soldaten nog steeds zeven namen onbekend, allen van de Golani Brigade. Naar verluidt zijn er problemen met de identificatie.

Aldus krijgt ook Israël zijn deel in de klappen te verwerken. 27 soldaten doodgeschoten, waaronder verscheidene officieren, in de eerste vier dagen van het grondoffensief… dat zijn er zelfs meer dan in de twee vorige operaties samen (Op. Cast Lead 2008/2009 en Op. Pillar of Defense 2012).

Echter deze nieuwe fase in het Israëlisch contra-terreuroffensief is van een heel andere aard dan de vorigen. Hamas heeft de voorbije jaren de dichtbevolkte kern in Gaza letterlijk omgebouwd tot een burcht, een uitvalsbasis van de terreur jegens Israël met de eigen bevolking als inzet die het meedogenloos in de vuurlijn plaatst.

Wie zich afvraagt waar al die honderden miljoenen dollars zijn gebleven die door het Westen aan het verpauperde Gaza werden geschonken, heeft eindelijk antwoord gekregen op dit mysterie. Eén ding is zeker: NIET aan de Palestijnen zèlves!

De afgelopen jaren werden massa’s dollars en euros uitgegeven aan het uitbouwen van een ondergronds tunnelnetwerk, waarvan er ontelbaren diep tot in Israël reiken en van waaruit de zuiderse gelegen Joodse kibboetsen, dorpen en gemeenten van de Joodse staat worden bedreigd en belaagd.

Dit immens tunnelcomplex moet hoe dan ook eerst compleet vernietigd worden vooraleer Israël om het even welk bestand kan aanvaarden. Of zoals Israël’s minister van Economie Naftali Bennett het op maandagavond samenvatte op de Israëlische televisie Channel 2:

“Er is daar een bijzonder uitgestrekt netwerk van tunnels die vanuit Gaza [naar Israël] leiden, die uitgerust zijn met een communicatiesysteem en met elektriciteit en ventilatie, waarmee je twee dingen kan doen: een bomaanslag of een massale ontvoering.

Wij verkeren momenteel in een erg belangrijke campagne die haar vruchten afwerpt, we lijden ernstige verliezen aan onze kant maar we schieten goed op. Het systeem werkt, de beste brigades zijn momenteel in Gaza [aan de grond] en vernietigen de tunnels.

Wij moeten deze campagne afmaken tot er uiteindelijk helemaal geen tunnels meer overblijven die van de Gazastrook tot in Israël leiden.”

Afgelopen nacht hebben IDF-soldaten opnieuw 20 schutters van Hamas omgelegd en 100 terroristische doelwitten uitgeschakeld in het bastion van Hamas in het Shejaiya district van Gaza Stad waar de strijd zich nog steeds lijkt te verhevigen. Bovendien werden sinds het begin van het grondoffensief op 18 juli reeds 23 tunnels en een veelvoud aan tunnelingangen ontdekt en vernietigd.

De niets ontziende meedogenloosheid waarmee Hamas haar eigen burgerbevolking ongewapend in de strijd gooit en zonder de minste scrupules voor zich uitgooit als een menselijk schild, verbijstert ook de IDF-soldaten op het terrein.

Met alle gevolgen van dien. Minstens 572 Palestijnen en ca. 3.350 raakten gewond sinds het begin van OPE (Operation Protective Edge) in de Gazastrook. Wel onder stevig voorbehoud, want dit zijn wel de cijfers van Hamas. Er is nu eenmaal geen betrouwbare bron in Gaza voorradig, dus kopieert het Westen al wat Hamas zegt. Bovendien maakt Hamas geen onderscheid tussen omgekomen burgers en terroristen die werden uitgeschakeld door het IDF. 

Intussen wordt internationaal de druk op Israël opgevoerd om onmiddellijk de gevechten te staken en het IDF terug te trekken uit Gaza en te onderhandelen met Hamas. Slechts één ‘klein probleempje’: Hamas wil geen staakt-het-vuren maar wil onverminderd doorvechten tot het bittere einde.

Hamasleider Khaled Meshaal en PA-president Mahmoud Abbas lanceerden vanuit Qatar gisteren een gemeenschappelijke oproep opdat Israël de strijd zou staken, het Israëlisch leger onmiddellijk terugtrekt uit Gaza, de blokkade opheft en de grenzen opent, de gevangenen vrijlaat en meer van dattum.

Ook de Arabische Liga wordt wanhopig van de koppigheid van Hamas. De chef van de Liga, sjeik Nabil Elaraby heeft gisteren opnieuw aangemaand om het Egyptische voorstel tot een staakt-het-vuren te accepteren. “Het Egyptische voorstel roept duidelijk op tot een staakt-het-vuren. Wij hopen dat Hamas het aanvaardt,” zei hij aan journalisten na een ontmoeting van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon in Caïro.

Daar is intussen ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry toegekomen om zijn steentje bij te dragen tot de puinhoop die hijzelf heeft veroorzaakt door zijn negen maandenlang diplomatiek geklungel dat enkel geleid heeft tot een eenheidskabinet van Hamas en Al Fatah, en waardoor Hamas extra tijd kreeg om zich ongemoeid voor te bereiden op de strijd die op 8 juli is begonnen.

En zoals steeds het geval is, zwaaien de Verenigde Staten opnieuw met hun buidel dollars in de hoop een staakt-het-vuren af te kopen, telkens wanneer de diplomatie faalt.

Vannacht heeft John Kerry 47 miljoen dollar toegezegd in humanitaire hulp om de Palestijnse bevoking te helpen. De VS zal 15 miljoen dollar overmaken aan de UNRWA, het Palestijnse vluchtelingen agentschap van de Verenigde Naties en USAID zal nog eens 32 miljoen dollars bijpassen.

Daarnaast heeft het rijke pertoleum staatje in de Golf, de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) , eveneens 41 miljoen dollars toegezegd “om de huizen herop te bouwen die Israël heeft vernietigd.”

Aldus rolt er alles samen weer 87  miljoen dollars rechtstreeks in de kassa van Mahmoud Abbas die het gelijkelijk kan verdelen tussen Al Fatah en Hamas en het zal uitkijken worden hoeveel van al dat vele geld er werkelijk worden besteed aan het wel en wee van de Palestijnen.

slachtoffers08a

Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.