25 Kislew 5782 | 29 november 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Shejaiya district bijna onder controle; drie IDF soldaten gesneuveld
Publicatiedatum: woensdag 23 juli 2014 Auteur: Brabosh | 889 keer gelezen
Chamas, Gaza, Iron Dome, Oorlogsvoering, Operation Protective Edge »
Een raket is ingeslagen in een huis in Yehud, op anderhalve kilometer van de internationale luchthaven Ben-Goerion op 22 juli 2014 (foto: Yonatan Sindel/Flash90)

“Wat we hier zien met Hamas is een ander voorbeeld van Islamistisch extremisme dat een onoplosbare wrok koestert. Hamas is zoals ISIS, zoals al-Qaeda, zoals Hezbollah, zoals Boko Haram.”
[Premier Netanjahoe tegen VN-chef Ban Ki-moon in Jeruzalem, 22 juli 2014]

Vandaag 23 juli 2014, de 16de dag van OPE (Operation Protective Edge) en de 6de dag van het grondoffensief, begint het IDF stilaan de controle te krijgen over het Shejaiya district, een oostelijk gelegen buitenwijk van Gaza Stad dicht aan de grens met Israël.

Gebleken was dat Hamas dit deel van de stad had omgebouwd tot een echte vesting temidden de burgerbevolking, met een reusachtig ondergronds netwerk aan tunnels. De voorbije dagen werden hier zware gevechten geleverd met Hamas die het leven kostten aan velen.

“Onze soldaten zijn daar en boeken voorzichtig terreinwinst, vernietigen tunnels, zoeken naar wapens en hebben ca. 120 terroristendoelwitten vernietigd,” vertelde een woordvoerder van het IDF. Op zondag beloofde minister van Defensie Moshe Ya’alon dat de meeste tunnels die door Hamas worden gebruikt binnen de twee à drie dagen vernietigd zullen zijn.

Het leger heeft intussen 30 tunnels ontdekt in de Gazastrook en zes tunnels volledig vernietigd alsmede 66 tunnelingangen. Daarnaast werden de afgelopen 24 uren zeker 30 terroristen omgelegd door het IDF dat het totaal aantal gedode terroristen sinds het begin van het grondoffensief op 18 juli, tot boven de 210 doet stijgen. Daarnaast werden er 28 terroristen gearresteerd die momenteel op de rooster worden gelegd.

Volgens Hamas ligt de dodentol aan Palestijnse zijde thans op 633 sinds het begin van de campagne op 8 juli. De Verenigde Naties beweren dat drievierden van de Palestijnse slachtoffers burgers zouden zijn. Onzin natuurlijk. Tenzij je de propagandanonsens van Hamas kritiekloos overneemt, wat de VN blijkbaar doet en met hen het overgrote deel van de westerse media.

Op vijf dagen tijd heeft het IDF meer dan 210 terroristen uitgeschakeld, maar dat wordt nergens vermeld door Hamas. Daar moeten nog eens meer dan 100 uitgeschakelde terroristen worden bijgeteld die sinds 8 juli zijn gevallen. Het is wel duidelijk dat meer dan de helft van de slachtoffers terroristen zijn.

Op dinsdag werden door Hamas 87 raketten afgevuurd naar Israël waarvan er 18 werden onderschept. Gisterennamiddag stortten de resten van een onderschepte raket neer in Yehud, een buitenwijk van Tel  Aviv. Dat heeft geleid tot een opschorting van internationale vluchten naar de luchthaven Ben-Goerion voor een periode van minstens 24 uren.

Gisterennamiddag werd om veiligheidsredenen het strand van Tel Aviv afgesloten, omwille van neerstortende brokstukken van raketten, die af en toe moeten worden neergehaald door het Iron Dome raketafweersysteem:

tweet-debris

Een ander lichtpuntje in de clash tussen Hamas en Israël is een klein steuntje in de rug van Israël met een verklaring die gisteren door de 28 lidstaten van de Europese Unie werd afgelegd.

Ik onthoud hieruit enkel het belangrijkste fragment en wat relevant is voor Israël:

“The EU strongly condemns the indiscriminate firing of rockets into Israel by Hamas and militant groups in the Gaza Strip, directly harming civilians. These are criminal and unjustifiable acts. The EU calls on Hamas to immediately put an end to these acts and to renounce violence. All terrorist groups in Gaza must disarm. The EU strongly condemns calls on the civilian population of Gaza to provide themselves as human shields.”

DMITRI-LEVITASHelaas zijn er gisteren weer een drie-tal IDF-soldaten omgekomen, waardoor de dodentol bij het IDF thans op 29 staat, met de burgers erbij zelfs op 32. Bekijk hier de lijst Israëlische slachtoffers.

Gisterenochtend is tijdens de verwoede gevechten in het Shejaiya district, de 20-jarige staf-sergeant Avitar Moshe Torjamin uit Beit She’an geneuveld.

Op dinsdagavond werden twee IDF-officieren tijdens de gevechten gedood. Het gaat om de 26-jarige IDF-kapitein Dmitri Levitas uit Jeruzalem (plaatje hierboven). Levitas was een commandant van een compagnie van het Pantserkorps en hij werd gedood door een sluipschutter van Hamas. Ook de 23-jarige eerste-luitenant Natan Cohen uit Modiin werd gisteravond gedood. Cohen was pelotonscommandant in het Pantserkorps.

Van soldaat Shaul Oron uit Poria, die wordt vermist (MIA, Missing In Action) en waarvan Hamas beweert dat ze deze IDF soldaat hebben ontvoerd, ontbreekt voorlopig elk spoor. Het IDF commando gaat er vanuit dat de soldaat niet meer in leven is.

Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.