27 Kislew 5782 | 01 december 2021
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     IsraĆ«l     Media     Publicisten     
Vliegtuigen El Al uitgerust met antiraketsysteem
Publicatiedatum: woensdag 23 juli 2014 Auteur: De Redactie | 981 keer gelezen
Raketaanvallen, Wetenschap »
El Al rustte onlangs haar vliegtuigen uit met het MUSIC-systeem tegen luchtdoelraketten. Beeld Elbit Systems

Moeten verkeersvliegtuigen zich kunnen verdedigen tegen raketten? De neergeschoten Boeing van Malaysian Airlines maakt de kwestie brandend actueel. De dodelijkste dreiging gaat uit van zogeheten MANPADS, goedkope raketten met een klein bereik die van de schouder worden gelanceerd. Verschillende tereurorganisaties beschikken daarover. Vanaf lancering tot treffer verlopen slechts enkele seconden.

De Israëlische vliegtuigmaatschappij El Al heeft daarom haar vliegtuigen uitgerust met het zogeheten Flight Guard voor civiele toestellen van de Israëlische firma Elta. Het bestaat uit zes kleine sensoren die de omgeving continu in de gaten houden. Wanneer een raket het vliegtuig nadert, waarschuwt het systeem de bemanning en neemt automatisch maatregelen om de raket onschadelijk te maken. Het kan dan vliegtuigfakkels (flares) afwerpen om hittezoekende raketten te misleiden of aluminiumsnippers (chaff) om radargeleide projectielen voor de gek te houden.

De Israëlische firma Elbit ontwikkelde een systeem met een laserkanon –Multi-Spectral Counter MANPADS System (MUSIC) geheten– dat raketten binnen een fractie van een seconde kan verblinden. El Al rustte maart dit jaar haar vliegtuigen uit met MUSIC. De Amerikaanse firma Northrop Grumman en het Britse BAE Systems hebben vergelijkbare systemen in de aanbieding.

Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2021 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.