21 Sjewat 5782 | 23 januari 2022
Nieuws
Jodendom in praktijk     Hasjkafa     Feest- en Gedenkdagen     Samenleving     Geschiedenis     Antisemitisme     Israël     Media     Publicisten     
Internationale luchtvaartmaatschappijen boycotten Israël’s luchthaven Ben-Goerion
Publicatiedatum: woensdag 23 juli 2014 Auteur: Brabosh | 1.213 keer gelezen
Boycot, Verenigde Staten, (zelfmoord) aanslagen, Operation Protective Edge »
Israël’s internationale luchthaven Ben-Goerion nabij Tel Aviv

De Gazaanse terreurorganisaties Hamas en Islamitische Jihad, die al meer dan twee weken bijzonder intensief en meedogenloos zowat het gehele grondgebied van Israël bestoken met duizenden raketten en mortiergranaten, hebben gisteren een eerste succes behaald, met verstrekkende gevolgen voor Israël’s toerismesector en economie.

rocket-yehud2Nadat gisteren raketresten insloegen nabij de internationale luchthaven Ben-Goerion, heeft de Amerikaanse Federal Aviation Administration (FAA) de luchthaven voor de komende 24 uren als onveilig gekapitteld.

Gisteren, de 15de dag van OPE (Operation Protective Edge), op 22 juli vóór 14u00 (locale tijd) stortten de resten van een onderschepte raket neer in Yehud, een buitenwijk van Tel  Aviv.

De raketresten belandden in de tuin van een huis (plaatje rechts) dat op zowat 1,5 kilometers ligt van de luchthaven Ben-Goerion. De woning werd hierbij beschadigd [bekijk hier de videobeelden kort na de inslag]

Het nieuws van de inslag op nauwelijks een mijl afstand van Ben-Goerion Airport circuleerde snel en deed enkele uren later een piloot van Delta Airlines, die onderweg was naar Israël, ertoe besluiten van zijn vluchtroute af te wijken en naar Parijs te vliegen. Daarop besloten US Airways en Delta Airlines om al hun vluchten naar Israël te annuleren.

Kort voor 20u00 locale tijd gaf de Amerikaanse Federal Aviation Administration (FAA) een verklaring uit waarin het alle Amerikaanse vluchten naar Israël opschortte voor de komende 24 uren:

“At 12:15 EST on July 22, 2014, the FAA issued a notice to airmen (NOTAM) informing U.S. airlines that they are prohibited from flying to or from Israel’s Ben Gurion International Airport for a period of up to 24 hours. The notice was issued in response to a rocket strike which landed approximately one mile from Ben Gurion International Airport on the morning of July 22, 2014. The NOTAM applies only to U.S. operators, and has no authority over foreign airlines operating to or from the airport.”

Toeval of niet, maar op maandag jl. is de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken  John Kerry naar Caïro afgereisd om Israël onder druk te zetten om opnieuw met Hamas te onderhandelen over een staakt-het-vuren.

Eerder op zondag 20 juli had hij zich ‘off-the-camerasmalend uitgelaten over Israël’s ‘pinpoint operaties’. “It’s a hell of a pinpoint operation“, vloekte hij.

In één adem gromde hij naar het gebied af te reizen om eens “snel komaf te maken met Israël’s bombarderen van de burgerbevolking.” Kerry besloot om “eigenhandig dat varkentje te wassen”, galmde het in Washington.

Woordvoerster Marie Harf ontkende de verdachtmakingen jegens Kerry en de link met de boycot van Ben-Goerion Airport door de VS om als eerste de vluchten naar Israël op te schorten,  en dat de beslissing niet politiek gemotiveerd was om de druk op Israël te verhogen. “It is in no way policy or politically related. The FAA makes these decisions when they feel its warranted to protect US citizens,” zei Harf.

Premier Netanjahoe nam meteen contact op de Amerikaanse minister John Kerry in Caïro, om de luchtverbindingen tussen de VS en Israël te herstellen en de beslissing van de FAA ongedaan te maken. Hij kreeg echter nul op het rekwest en een ambtenaar vertelde hem laconiek: “We’re not going to overrule the FAA, period.

De Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen hadden aldus de eerste stap gezet en zouden snel gevolgd worden door andere internationale luchtvaartmaatschappijen zoals bv. Air Canada:

tweet-air

De European Aviation Safety Agency (EASA) volgde de aanbeveling van de Amerikaanse FAA en gaf een verklaring uit met “a strong recommendation to avoid until further notice Tel Aviv Ben Gurion International Airport.

Daarna ging het snel. Nadat US Airways, Delta Airlines en Air Canada afhaakten volgden spoedig Air France, de Duitse Lufthansa (die voor de volgende 36 uren alle vluchten annuleerde!), de Britse Easyjet, de Nederlandse KLM, Turkeys Airlines, Pegasus alsmede National Royal Jordanian Airlines en zo verder…

Nadat de FAA alle vluchten opschortte van de VS naar Israël, kondigde Michael Bloomberg, de voormalige burgemeester van New York, aan dat hij met Israël’s luchtvaartmaatschappij El Al zal afreizen om aan te tonen dat het veilig reizen is en om zijn solidariteit met Israël te onderstrepen:

“Ben Gurion is the best protected airport in the world and El Al flights have been regularly flying in and out of it safely. The flight restrictions are a mistake that hands Hamas an undeserved victory and should be lifted immediately. I strongly urge the FAA to reverse course and permit US airlines to fly to Israel.”

Het ultieme bewijs dat er niks mis is met luchthaven Ben-Goerion werd zonet geleverd door John Kerry himselves. Hij landde rond 11u15 locale tijd op woensdag 23 juli op de luchthaven van?… juist: Ben-Goerion!
kerry-goerion

door
Copyright © 2014 Jodendom Online
 
 
Contact Zoeken Noachieden Online Beheer
 
Copyright © 2022 Jodendom Online. Alle rechten voorbehouden.